Powered by

Η Ιταλία μηνύει εργαζομένους Οίκων Αξιολόγησης

Η ιταλική εισαγγελία κατηγορεί πέντε εργαζόμενους του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor και έναν του Fitch, για την πρόκληση αδικαιολόγητης ζημιάς στη χώρα βάσει των αξιολογήσεών τους το 2011 και 2012. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μία σειρά παρόμοιων μηνύσεων που κατατίθενται παγκοσμίως ενάντια στους οίκους για το ρόλο τους κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όπως τονίζει δημοσίευμα των Financial Times, αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι το γεγονός πως μαζί με τους ίδιους τους οίκους κατηγορούνται και μεμονωμένοι υπάλληλοι.

Στο μεταξύ, κατά το περασμένο έτος η ιταλική πλευρά ισχυρίστηκε πως θα μπορούσε να διεκδικήσει μέχρι και 200 εκατ. ευρώ σε ζημιές, επειδή ο S&P δεν έλαβε τότε υπόψη του την ιστορία, την τέχνη και τα τοπία της Ιταλίας, όταν υποβάθμισε τη χώρα. Την περίοδο εκείνη οι δύο οίκοι είχαν κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στα επίπεδα του Καζακστάν. Πάντως, από το 2012 και έπειτα, η χώρα έχει υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο λόγω της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και του μεγάλου της χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οίκοι αξιολόγησης αρνούνται τους ισχυρισμούς: «Αυτή η υπόθεση στηρίζεται σε μία παρεξήγηση του ρόλου μας, ο οποίος είναι να στηρίζουμε τη διαφάνεια και τη ρευστότητα στις αγορές προσφέροντας μία ανεξάρτητη γνώμη σχετικής πιστοληπτικής ικανότητας, βάσει των δημόσιων και διαφανών μεθοδολογιών μας», ανέφερε ο S&P.

«Όπως έχουμε δηλώσει, πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει βάσει και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε δυναμικά τους εαυτούς μας», επεσήμανε και ο Fitch, προσθέτοντας πως «είμαστε σίγουροι ότι ο Fitch και οι εργαζόμενοί μας θα απαλλαγούν καθώς θα συνεχίζονται οι δικαστικές διαδικασίες.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου