ΥΠΟΙΚ: Ιδιωτικοποιήσεις και δημόσιος τομέας άξονες της ανάπτυξης

Συνέδριο με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα φορολογίας σε Ρωσία και Κύπρο, πραγματοποίησε στη Λεμεσό η ΕΥ Κύπρου. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥ από τη Ρωσία και την Κύπρο.

Το συνέδριο παρακολούθησαν πέραν των 130 στελεχών κυπριακών εταιρειών ρωσικών συμφερόντων. Οι ρωσικοί εταιρικοί όμιλοι οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο της ΕΥ Κύπρου διατηρούν γραφεία και δραστηριότητες στο νησί και εργοδοτούν προσωπικό, συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στην κυπριακή οικονομία.

Στο συνέδριο αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Σχέδιο Δράσης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ – OECD) σε σχέση με τη διεθνή προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής (Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)), τις επιπτώσεις που το Σχέδιο θα επιφέρει και πως αυτές επηρεάζουν τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Παρουσιάστηκαν επίσης τα πιο πρόσφατα δεδομένα σε σχέση με τη ρωσική νομοθεσία de-offshorisation και τη φορολογική αμνηστία που προωθείται από τη χώρα. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση της Κύπρου, όπως αυτή ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόσφατα επιφέροντας σημαντικές βελτιώσεις στο φορολογικό σύστημα και καθιστώντας το ακόμη πιο ελκυστικό για εγχώριους και ξένους επενδυτές.  

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο υπουργός Οικονομικών ανάλυσε την πολιτική για αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της χώρας κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια τονίζοντας τη συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβληθεί καμία νέα φορολογία. Αντίθετα, τόνισε, η κυβέρνηση σταδιακά εισάγει φορολογικές ελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα τα οποία αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των επενδύσεων στις επιχειρήσεις και την εγχώρια αγορά γενικότερα. 

«Αντίθετα με την επικρατούσα πεποίθηση ότι η δημοσιονομική εξυγίανση οδηγεί πάντα σε βαθύτερη ύφεση», υπέδειξε ο υπουργός, «η πραγματική οικονομία στην Κύπρο ανακάμπτει σταθερά. Ήδη από φέτος αναμένουμε ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 1,5% και καλύτερες επιδόσεις τα επόμενα χρόνια». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη δημιουργίας συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ο ρόλος του τραπεζικού τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και η επίτευξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Κύπρου Σταύρος Παντζαρής, απευθυνόμενους στους συνέδρους υπέδειξε ότι η ΕΥ Κύπρου εργάζεται συνειδητά για την περαιτέρω αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για ξένους και εγχώριους επενδυτές. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου.

Δειτε Επισης

Έρευνα: Αυτές είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για το ΓεΣΥ-Θετικό πρόσημο, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας
Στο μεγάλο δίκτυο του Propeller Club ΗΠΑ και επίσημα η Κύπρος-Στόχος η ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας
Ιάκωβος Γαλανός: Αναγκαία τα ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη
Προκλήσεις της ναυτιλίας συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου-Ένωση Πλοιοκτητών
Η αποτίμηση των πολιτών για το ΓεΣΥ πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του-Αποκαλυπτικά ευρήματα
Πώς θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του ΓεΣΥ
Γιώργος Παμπορίδης: Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο
Robert Yates: Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές για επιτυχημένα εθνικά συστήματα υγείας
Δρ. Χρ. Πέτρου: Το ΓεΣΥ σήμερα και οι μεγάλες προκλήσεις-Eναρκτήρια ομιλία στο 7ο Cyprus HealthCare Conference
Μιχάλης Δαμιανός: Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις αναβαθμίζουν τον τομέα της υγείας