World Bank: Εντυπωσιακή η πρόοδος της Κύπρου

Η Κύπρος, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν είναι οι τρεις χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας με την μεγαλύτερη βελτίωση στην οικονομία τους, καθώς εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις, σκαρφάλωσαν πολλές θέσεις στο Doing Business Report του 2016 που διενεργείται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τo Doing Business Report 2016, οι Κύπρος, Κόστα Ρίκα, Ουγκάντα, Κένυα, Μαυροβούνιο, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τζαμάικα, Σενεγάλη και Benin είναι oι top 10 χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση. Η μελέτη σημειώνει ότι η περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας είχε τόσο το μεγαλύτερο μερίδιο οικονομιών που έκαναν μεταρρυθμίσεις όσο και τον μεγαλύτερο μέσο αριθμό των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων ανά οικονομία.

Την πρώτη θέση στο Doing Business Report 2016 κατέλαβε η Σιγκαπούρη, ενώ ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία, Δανία και Κορέα, Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Σουηδία, Νορβηγία και  Φινλανδία.

Επιδόσεις της Κύπρου
Η Κύπρος υποχώρησε 13 θέσεις στις μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον καταλαμβάνοντας την 47η θέση από την 60η (το 2015) ανάμεσα σε 189 χώρες.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος έπεσε τρεις θέσεις- στην 64η θέση- από την 61η θέση στην εγγραφή εταιρειών, ενώ 2 θέσεις έπεσε (στην145η) αναφορικά με την εξέταση αδειών κατασκευής. Για την εξασφάλιση ηλεκτρισμού η Κύπρος βρίσκεται στην 67η θέση από την 91η την περσινή χρονιά, ενώ στην καταγραφή ιδιοκτησίας, έπεσε 2 θέσεις, στην 92η θέση. Αναφορικά με την εξασφάλιση πιστώσεων, η Κύπρος βρίσκεται στην 42η θέση- πέφτοντας 19 θέσεις, ενώ στην πληρωμή φόρων, η Κύπρος βρίσκεται στην 44η θέση, από την 51η πέρσι.  

Στην 25η θέση βρίσκεται στην προστασία των επενδυτών, μια θέση χαμηλότερα από πέρσι. Αναφορικά με τις διασυνοριακές συναλλαγές, η Κύπρος έμεινε σταθερά στη 43η θέση, ενώ στην εφαρμογή συμβάσεων- συμφωνιών έπεσε 5 θέσεις και βρίσκεται στις 143.

Πρόοδος σε διάφορους τομείς
Πτώση 34 θέσεων έκανε η Κύπρος στην αφερεγγυότητα (resolving insolvency). Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι "η Κύπρος έχει κάνει ευκολότερη την διαδικασία της αφερεγγυότητας με την καθιέρωση μιας διαδικασίας εξυγίανσης, καθώς και διατάξεις που θα διευκολύνουν τη συνέχιση των επιχειρήσεων του οφειλέτη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφερεγγυότητας και θα επιτρέπει στους πιστωτές μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια της δίκης".

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι "η Κύπρος έχει κάνει την πληρωμή φόρων ευκολότερη για τις επιχειρήσεις, διευκολύνοντας την ηλεκτρονική πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι η Κύπρος αύξησε το ποσοστό εισφοράς κοινωνικών ασφαλίσεων που καταβάλλουν οι εργοδότες, μείωσε τα φορολογικά κλιμάκια για το ταμείο κοινωνικών εισφορών, αύξησε το επιτόκιο επί των τόκων και αύξησε την φορολογία των οχημάτων.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Κύπρος παρέχει ευκολότερη πρόσβαση σε πιστωτικές πληροφορίες (credit information), επιτρέποντας την πρόσβαση στο ιστορικό κάποιου δανειολήπτη όσο και εγγυητή.

Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι η Κύπρος έχει κάνει πιο εύκολη την επιβολή συμβάσεων με την εισαγωγή μιας ταχείας απλοποιημένης διαδικασίας για αιτήσεις κάτω από € 3.000.

 

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»