Ασφαλιστικές ζυμώσεις λόγω Solvency II και NPLs

Την ώρα που τα NPLs αποτελούν ίσως τον γρίφο με τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το κυπριακό, χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι απαιτήσεις της οδηγίας Solvency II σφίγγουν επιφέρουν αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο. Άλλωστε, ασφάλειες και τράπεζες αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με τις όποιες αλλαγές –επίσης- να αλληλεπιδρούν.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ασκήσεις επί χάρτου πραγματοποιούν  οι τράπεζες, προκειμένου να βρουν πιο δραστικούς τρόπους αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οργανισμοί διαχείρισης ακινήτων (asset management companies) θα μπορούν να δημιουργηθούν ή να δράσουν στην Κύπρο ερχόμενοι από το εξωτερικό, όταν το σχετικό νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή. Υπολογίζεται ότι θα ψηφιστεί πριν το τέλος του 2015, δίνοντας έτσι άλλη μια επιλογή σε σχέση με το δύσκολο πρόβλημα των NPLs.

Την ίδια ώρα οι σαφώς πιο αυστηρές απαιτήσεις που θέτει η νέα οδηγία για τις ασφαλιστικές εταιρείες, Φερεγγυότητα ή Solvency II, αλλάζει το σκηνικό και στον ασφαλιστικό κλάδο. Η οδηγία απαιτεί πιο ψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, μεγαλύτερη και πιο τεκμηριωμένη διασπορά επενδύσεων και κινδύνου αλλά και κανόνες επί θεμάτων όπως η εταιρική διακυβέρνηση και η διαφάνεια στις διαδικασίες λειτουργίας και επενδύσεων.

Οι ασφαλιστικές της Ελληνικής
Η Ελληνική Τράπεζα, έχει παρουσία στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά μέσω των εταιρειών Παγκυπριακή και Hellenic Alico, οι οποίες παρέχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες γενικού κλάδου και ζωής αντίστοιχα. Όπως είναι εδώ και μερικούς μήνες γνωστό η Ελληνική Τράπεζα επιδιώκει αποξένωση της συμμετοχής της στις εν λόγω εταιρείας, ενώ όπως έχει αναφερθεί σε δημοσίευμα της Καθημερινής Κύπρου αλλά και της έγκυρης ιστοσελίδας Euro2Day, ενδιαφέρον για εξασφάλισή τους προκύπτει και από δύο εταιρείες με παρουσία στην Κύπρο. Ο λόγος για την Trust και τη CNP, οι οποίες βλέπουν από κοντά τις υπό εξέλιξη ζυμώσεις στο κυπριακό πεδίο ασφαλειών.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews το ενδιαφέρον της Trust είναι θερμό, κυρίως για την Παγκυπριακή, η οποία παρέχει υπηρεσίες στον γενικό κλάδο. Την ίδια ώρα η εταιρεία έχει εντός μερικών ετών αναρριχηθεί στην πρώτη πεντάδα των εταιρειών γενικού κλάδου, βάσει μεριδίου αγοράς το οποίο προκύπτει από το σύνολο των ασφαλίστρων που διατηρεί. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκαθαρίσει κατά πόσον υπάρχει έδαφος για εξαγορά των ασφαλιστικών εργασιών της Παγκυπριακής από την Trust. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η  Trust έχει το πλεονέκτημα ισχυρής βάσης ρευστότητας από τον μητρικό όμιλο Nest, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα σχεδιασμών για μεγάλες κινήσεις εξαγορών.

Σύνθετη η περίπτωση της CNP λόγω Τρ. Κύπρου  
Στο παιχνίδι για απόκτηση ασφαλιστικών εργασιών της Ελληνικής Τράπεζας βρίσκεται και η CNP, αν και επισήμως τίποτε δεν επιβεβαιώνεται λόγω εμπιστευτικότητας που διέπει επαφές για εξαγορές ή συγχωνεύσεις.

Πάντως, η περίπτωση της CNP είναι πιο σύνθετη λόγω της εμπλοκής που υπάρχει με τη μετοχική συμμετοχή της Τράπεζας Κύπρου στις ασφαλιστικές εταιρείες CNP Ασφαλιστική και Cyprialife. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία επιδιαιτησίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει κατά πόσον η Τράπεζα Κύπρου δικαιούται να προωθεί τα ασφαλιστικά πακέτα των κατά 100% θυγατρικών της εταιρειών, Eurolife και Γενικών Ασφαλειών.

Η διαδικασία κατάθεσης των θέσεων των δύο πλευρών υπολογίζεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου, ωστόσο, απόφαση θα εκδοθεί πέντε με εφτά μήνες αργότερα, δηλαδή κάποια στιγμή εντός Φθινοπώρου του 2016.

Από τη CNP απορρέει η προσδοκία ότι η διαδικασία επιδιατησίας (arbitration) θα δικαιώσει τον ασφαλιστικό όμιλο και θα αποφέρει κεφάλαια μέσω αποζημιώσεων από την Τράπεζα Κύπρου. Εάν το συγκεκριμένο σενάριο επαληθευθεί, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για αποξένωση του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί στις ασφαλιστικές της CNP στην Κύπρο.

Τα εν λόγω δεδομένα και φυσικά η οικονομική τους διάσταση καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον της CNP για τις ασφαλιστικές της Ελληνικής, αλλά και το μέλλον της αγοράς –ευρύτερα- στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας