Στο επίκεντρο του ΣΕΛΚ η δεοντολογία των λογιστών

Εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας Δεοντολογίας και Θεσμών εργάζεται στο Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) προκειμένου να παρέχει υποστηρικτικό ρόλο προς το ΔΣ για θέματα δεοντολογίας κι ανεξαρτησίας των μελών του. 

Η ομάδα απαρτίζεται από 7 άτομα, ενώ Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας είναι ο Πέτρος Μαυρομμάτης από την εταιρεία KPMG. Όπως ανέφερε στο InBusinessNews o κ. Μαυρομμάτης, «δώσαμε γνωμάτευση για τον κώδικα δεοντολογίας των συμβούλων αφερεγγυότητας, ενώ άλλες περιπτώσεις όπου μάς ζητήθηκε να παρέμβουμε είναι σε θέματα ανεξαρτησίας στα quality reviews ελεγκτών».

Ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζουν training των μελών του ΣΕΛΚ σε θέματα ανεξαρτησίας και δεοντολογίας. «Στόχος μας  είναι να πράττουν σύμφωνα με τη δεοντολογία και τον κώδικα που διέπουν το λογιστικό και ελεγκτικό επάγγελμα». 

Οι όροι εντολής της Ομάδας είναι να παρακολουθεί κι να συμβουλεύει το Συμβούλιο σχετικά με θέματα που αφορούν: (α) στον κώδικα δεοντολογίας, ανεξαρτησία και διαχείριση κινδύνων, (β) στις Υποχρεώσεις του Συνδέσμου μας που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών (IFAC) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Λογιστών (FEE), (γ) στο Καταστατικό του Συνδέσμου και τις συνεχείς υποχρεώσεις των μελών και (δ) στο Νόμο που προνοεί για τους Υποχρεωτικούς Ελέγχους των ετήσιων και ενοποιημένων λογαριασμών από νόμιμους Ελεγκτές και Νόμιμα Ελεγκτικά γραφεία.

Παράλληλα, ρόλος της είναι να μελετά τις εξελίξεις σε νομοθεσίες που αφορούν το λογιστικό επάγγελμα όπως: Τον περί Συγκάλυψης, Έρευνας και Δήμευσης Εσόδων από Ορισμένες Εγκληματικές Πράξεις Νόμο (Money Laundering Law), την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το ελεγκτικό επάγγελμα (8η Κοινοτική Οδηγία) και τυχόν εξελίξεις κι άλλους νόμους που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα άλλων ειδικών Επιτροπών.

Επιπρόσθετα, η Ομάδα Εργασίας παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στο Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου σε θέματα της αρμοδιότητάς της και ετοιμάζει για έκδοση επεξηγηματικές εγκυκλίους, άρθρα και άλλο ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα πιο πάνω θέματα και να οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια και παρουσιάσεις σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Επιτροπή.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας