Δημιουργία τμήματος μαστού από την Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ

Στα πλαίσια της αναβάθμισης των υπηρεσιών της και εξειδικεύοντας τα τμήματα της,  η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ έχει προχωρήσει στη δημιουργία Τμήματος Μαστού, με βάση διεθνή πρότυπα και με ομάδα εξειδικευμένη στο θέμα μαστού, με στόχο πάντοτε να παράγει άρτιο επιστημονικά έργο σε όφελος των ασθενών του Νοσοκομείου μας.

Στο τμήμα Μαστού του ιδιωτικού νοσοκομείου πραγματοποιούνται όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις και επεμβατικές πράξεις που σχετίζονται με την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού. Εξειδικευμένο και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό χρησιμοποιεί υπερσύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να δίνει άμεσες και έγκυρες απαντήσεις σε ασθενείς και ιατρούς που προσέρχονται για προληπτική εξέταση ή για διεύρυνση ευρημάτων που προκύπτουν από την κλινική εξέταση του μαστού.

Όλες οι ψηφιακές ακτινολογικές εικόνες (μαστογραφία και υπερηχογράφημα) αποθηκεύονται ηλεκτρονικά  στο σύστημα PACS και είναι στη διάθεση των ιατρών ανά πάσα στιγμή, για ανάγνωση και συγκριτική αξιολόγηση. Οι εκθέσεις των διαγνώσεων επίσης αποθηκεύονται ηλεκτρονικά στο φάκελο του ασθενούς.

Η ομάδα του τμήματος μαστού έχει σαν βασικούς συντελεστές του Ιατρούς  Ακτινολόγους, τους Τεχνολόγους και τη Γραμματεία που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες του τμήματος.

Το Νοσοκομείο μας επιπρόσθετα καλύπτεται από φυσιοθεραπευτές και συνεργάτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων όπως: Χειρουργούς με εξειδίκευση στο Μαστό, Παθολογοανατόμους, Ογκολόγους, Πλαστικούς Χειρουργούς.

Προληπτικός Έλεγχος

Στο Τμήμα Μαστού διενεργείται προληπτικός έλεγχος βασισμένος στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Διαδικασία Διάγνωσης – Εξοπλισμός

Στο τμήμα λειτουργεί καθημερινά ένας υπερσύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος, ένας υπέρηχος με δυνατότητα Shear Wave Elastography και ένας μαγνητικός τομογράφος τελευταίας τεχνολογίας που καλύπτουν τα διάφορα περιστατικά.

Υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης όλου του φάσματος των βιοψιών σε ψηλαφητές και μη ψηλαφητές αλλοιώσεις μαστού όπως: Παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA) υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη για κυτταρολογική εξέταση, Βιοψία τύπου (Core Biopsy) υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη για ιστολογική εξέταση και Στερεοτακτική Βιοψία.

Παράλληλα για τις διάφορες βλάβες του μαστού υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης συρμάτινου οδηγού (hook wire) υπό την καθοδήγηση  υπερήχων ή του ψηφιακού μαστογράφου.

Η ασθενής που επισκέπτεται το τμήμα μαστού έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις (απεικονιστικός έλεγχος και βιοψία) στην ίδια επίσκεψη και σε σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου 1 ½ ημέρα) να έχει και τα αποτελέσματα της κυτταρολογικής ή ιστολογικής εξέτασης.

Μαστογραφία

Το τμήμα είναι εξοπλισμένο με τον νέο κορυφαίο ψηφιακό μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας, που αποτελεί το πιο πρωτοποριακό τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού τα τελευταία  χρόνια με τρισδιάστατη (3D) τομοσύνθεση.  Ο μαστογράφος  Selenia Dimensions System® της Αμερικανικής εταιρείας Hologic η οποία πρωτοπορεί διεθνώς στην εξέλιξη των πλέων διαγνωστικών μεθόδων, αποτελεί την επανάσταση στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και στον τομέα της υγείας των γυναικών.

Ιατρός ακτινολόγος μελετώντας την εξέταση μπορεί να εκτιμήσει άμεσα τις ψηφιακές μαστογραφικές εικόνες. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η διερεύνηση την ύποπτης περιοχής στο μαστό, οι τεχνολόγοι σε συνεννόηση με τον Ακτινολόγο προχωρούν σε επιπρόσθετες λήψεις με σκοπό την εκτίμηση και την αξιολόγηση των εν λόγων ευρημάτων.

Στο τέλος της γνωμάτευσης η εξεταζόμενη ενημερώνεται προσωπικά από τον Ακτινολόγο για το αποτέλεσμα της εξέτασης όπου και δίνονται οι απαραίτητες διευκρινήσεις και συστάσεις επανελέγχου σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στερεοτακτική Βιοψία Μαστού

Στο τμήμα Μαστού υπάρχει η δυνατότητα στερεοτακτικής βιοψίας με καθοδήγηση του πλέον σύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου Hologic. Η λήψη δειγμάτων διενεργείται γρήγορα και εύκολα χρησιμοποιώντας βελόνα κενού τύπου Eviva. Με αυτό τον τρόπο η λήψη δειγμάτων διενεργείται αναίμακτα και χωρίς πόνο. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό λόγω του ελάχιστου μεγέθους τομής.

Υπερηχογραφία – Ελαστογραφία

Το τμήμα διαθέτει υπέρηχο υψηλής ευκρίνειας Logic 9 GE για τις εξετάσεις του μαστού. Ο υπέρηχος έχει την δυνατότητα της διερεύνησης διαφόρων ευρημάτων, με σκοπό την άμεση και έγκυρη διάγνωση.

Το μηχάνημα είναι εφοδιασμένο με την τεχνική Shear wave Elastography η οποία παρέχει ποσοτική μέτρηση της ελαστικότητας των διαφόρων αλλοιώσεων σε kPa.

Τοποθέτηση Συρμάτινου Οδηγού

Η τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού με στερεοτακτική καθοδήγηση ή με καθοδήγηση υπερήχων σε μικροαποτειτανώσεις ή ύποπτες μη ψηλαφητές βλάβες βοηθά σημαντικά στη χειρουργική αφαίρεση με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η σωστή τοποθέτηση του συρμάτινου οδηγού είναι πολύ σημαντική γιατί βοηθά τον χειρουργό να κάνει σωστή αφαίρεση του ύποπτου σημείου, γνωρίζοντας από την αρχή το σημείο που πρόκειται να αφαιρεθεί.

Παρακέντηση – Λήψη Ιστοτεμαχιδίων (Core Biopsy) – υπό τον έλεγχο υπερήχων

Σε περιπτώσεις που κατά τον έλεγχο του μαστού με υπερήχους ανιχνευθεί ύποπτη βλάβη που χρήζει περεταίρω διερεύνηση με βιοψία υπάρχει η δυνατότητα της παρακέντησης διά λεπτής βελόνας (FNA) καθώς και η λήψη ιστοτεμαχιδίων από τη βλάβη, με βελόνα διαμέτρου 12g.

Μαγνητική Μαστογραφία

Το τμήμα μαστού της Πολυκλινικής Υγεία παρέχει επίσης στους ασθενείς μας τη δυνατότητα εξέτασης μέσω μαγνητικής μαστογραφίας, ενώ αποτελεί το μόνο  κέντρο στην Κύπρο το οποίο προσφέρει την δυνατότητα επεμβατικών πράξεων στο μαστό με την καθοδήγηση του μαγνητικού τομογράφου.

Η μαγνητική μαστογραφία μας δίνει τη δυνατότητα λήψης εικόνων του μαστού υψηλής ευκρίνειας και μάλιστα χωρίς τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Αποτελεί τη μέθοδο με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα για την απεικόνιση των μαστών.

Με τη μαγνητική τομογραφία έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε βλάβες του μαστού οι οποίες είναι πολύ μικρές και δεν διακρίνονται στη μαστογραφία και τον υπέρηχο. Επιπλέον βοηθά στη διάγνωση κακοήθειας του μαστού σε γυναίκες που φέρουν προθέματα σιλικόνης ή σε νέες κοπέλες με πυκνό μαζικό παρέγχυμα.

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η μαγνητική μαστογραφία δεν πρέπει να αντικαθιστά την κλασική μαστογραφία και το υπερηχογράφημα των μαστών αλλά να συμπληρώνει τις εξετάσεις αυτές όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις.

Η εξέταση γίνεται στο τμήμα Αξονικού και Μαγνητικού τομογράφου της κλινικής μας. Διαρκεί περίπου 40 λεπτά  και περιλαμβάνει τη ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού μέσου (Γαδολίνιο), πλην των περιπτώσεων που η εξέταση γίνεται για να διαγνωσθεί ή να αποκλεισθεί ρήξη προθέματος των μαστών. Σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία η εξέταση διενεργείται κατά προτίμηση μεταξύ 7ης και 14ης μέρας του κύκλου ώστε να περιορίζονται τα ψευδώς θετικά ευρήματα.

Οι σημαντικότερες, ανάμεσα σε άλλες, ενδείξεις διενέργειας μαγνητικής μαστογραφίας είναι:

  • Όταν υπάρχει κάποιο εύρημα από τη μαστογραφία ή και το υπερηχογράφημα των μαστών το οποίο δεν είναι σαφές και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. 
  • Για διάγνωση πολύ μικρών βλαβών οι οποίες δεν είναι ακόμα ορατές στη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα σε  γυναίκες υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν καρκίνο μαστού ή σε νέες κοπέλες με πυκνό μαστό.
  • Έλεγχος γυναικών με προθέματα σιλικόνης  αφενός για εξέταση του παρεγχύματος αφετέρου για έλεγχο της ακεραιότητας των προθεμάτων.
  • Σε γυναίκες που έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού για λεπτομερή αξιολόγηση της έκτασης της νόσου ώστε να σχεδιαστεί η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.
  • Σε γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο στο μαστό για έλεγχο της ανταπόκρισης στη χημειοθεραπεία.
  • Σε γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο στο μαστό και πρέπει να ελεγχθούν για τυχόν υπολειμματική νόσο ή και για έλεγχο για υποτροπή της νόσου όταν τα αποτελέσματα της μαστογραφίας και του υπερήχου δεν είναι σαφή.
  • Σε  γυναίκες που υπάρχει ισχυρή υποψία καρκίνου του μαστού και τα αποτελέσματα της μαστογραφίας, υπερήχου και κλινικής εξέτασης είναι ασαφή.

Βιοψία και σήμανση βλαβών με το Μαγνητικό Τομογράφο

Επιπλέον στην Πολυκλινική εκτελούνται επεμβατικές πράξεις (Core Biopsies, εντοπισμός βλαβών με  hook wire και τοποθέτηση σήμανσης-clip)  καθοδηγούμενες υπό Μαγνητικό Τομογράφο.

Η βιοψία με Μαγνητικό  Τομογράφο αποτελεί εξειδικευμένη εξέταση που εκτελείται σε αλλοιώσεις που  απεικονίζονται μόνο με τη Μαγνητική Τομογραφία και όχι με άλλες μεθόδους (συμβατική μαστογραφία, υπέρηχοι). Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και πραγματοποιείται σε εξωτερικούς ασθενείς. Απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και κατάλληλα υλικά συμβατά με το Μαγνητικό Τομογράφο με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια με ελάχιστες επιπλοκές. Αμέσως μετά τη βιοψία υπάρχει η δυνατότητα σήμανσης των βλαβών με hook wire  ή μεταλλικό clip προκείμενου να ακολουθήσει χειρουργική εξαίρεση ή απεικονιστική παρακολούθηση. 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης