Tάση για καλύτερη λογιστική διαχείριση του Δημοσίου

Οι κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο λαμβάνουν όλο και περισσότερα μέτρα για τη βελτίωση της λογιστικής τους λειτουργίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών τους, καθώς σήμερα αναγνωρίζεται ευρέως ότι το λογιστικό πλαίσιο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τον δημόσιο τομέα δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. 

Ο Jean-Louis Rouvet, Eπικεφαλής του Παγκόσμιου Κλάδου Δημόσιων Οικονομικών & Λογιστικής της PwC, δήλωσε σχετικά: «Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις, οι οποίες ρυθμίζουν το λογιστικό επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα, να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και να υιοθετούν υψηλά πρότυπα στο λογιστικό τους σύστημα. Αυτό σήμερα δεν ισχύει, διαπιστώνουμε ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον για βελτιώσεις.»

Όπως αναφέρεται, "οι λογιστικές πρακτικές που βασίζονται στην αρχή των δεδουλευμένων αντικατοπτρίζουν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των πολιτικών αποφάσεων στις οικονομικές καταστάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων μιας κυβέρνησης, της χρηματοοικονομικής της απόδοσης και των ταμειακών της ροών. Επτά στις δέκα κυβερνήσεις προτίθενται να υιοθετήσουν τη λογιστική αρχή των δεδουλευμένων σε διάστημα πέντε ετών από σήμερα, με σημείο αναφοράς στις πλείστες περιπτώσεις τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα του Δημόσιου Τομέα (IPSAS)".

Ο Patrice Schumesch, Συνέταιρος της PwC στον Παγκόσμιο Κλάδο Δημόσιων Οικονομικών & Λογιστικής, προσθέτει: «Αναγνωρίζεται σήμερα ολοένα και περισσότερο η σημασία της αποτελεσματικής λογιστικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης του δημόσιου τομέα, ως ένας βασικός παράγοντας διασφάλισης της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Οι κυβερνήσεις καλούνται να αναλάβουν περαιτέρω δράση και να υιοθετήσουν κατάλληλους και διαφανείς κανόνες λογιστικής και αναφοράς, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημοκρατικής λογοδοσίας και της ευρύτερης διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.»

Επισημαίνεται επίσης ότι "παρά την πρόοδο που καταγράφεται στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υιοθέτηση εναρμονισμένων προτύπων λογιστικής που βασίζονται στην αρχή των δεδουλευμένων σε όλα τα κράτη - μέλη, η έρευνα διαπιστώνει ότι η μεγαλύτερη στροφή προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, και κατά δεύτερο λόγο στην Ασία. Ανάμεσα στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ που συμμετείχαν στην έρευνα, το 50% σχεδιάζει να υιοθετήσει τη λογιστική που βασίζεται στην αρχή των δεδουλευμένων εντός των επόμενων πέντε ετών". 

Ο Jean-Louis Rouvet προσθέτει σχετικά: «Η μετάβαση προς τη λογιστική δεδουλευμένων δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά λειτουργεί καταλυτικά. Η υιοθέτηση αποτελεσματικών λογιστικών πρακτικών που βασίζονται στην αρχή των δεδουλευμένων θέτει τα θεμέλια για ανάπτυξη καλύτερων συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών, που επίσης αναμένεται να συμβάλουν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος. Η αναφορά της απόδοσης αναμένεται να δώσει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα μέτρησης των στόχων τους σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών, προσθέτοντας έτσι αξία για τους πολίτες. Τελικός στόχος είναι η παροχή καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, διαμορφώνοντας έτσι ένα θετικό κληροδότημα για την επόμενη γενιά.»

Οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα υπέδειξαν παράλληλα ότι οι προτεραιότητές τους για τα επόμενα πέντε χρόνια περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα έργα, ανάλογα με την ωριμότητα που χαρακτηρίζει το δικό τους σύστημα δημόσιων οικονομικών: λογιστική δεδουλευμένων  (με βάση τα πρότυπα IPSAS ή παρόμοια πρότυπα),  εκσυγχρονισμός και μεγαλύτερη ενσωμάτωση των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών, ενίσχυση ικανοτήτων και βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών.»

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας