Green Cluster: Νέα πρωτοβουλία του Κέντρου ΑΚΤΗ

H νέα πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ λέγεται Green Cluster. Cluster είναι «η συστάδα», «το σύμπλεγμα», «το τσαμπί», «το σμήνος». Ομοειδείς μονάδες συνεργάζονται έχοντας κάποιο κοινό στόχο, αλλά διατηρώντας την ανεξαρτησία τους.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια δυναμική μορφή οργάνωσης και συνεργασίας, που αναπτύσσεται μέσα από νέες δομές επιχειρηματικότητας. "Στόχος η δημιουργία βιώσιμων συνεργειών, η αλληλοϋποστήριξη επιχειρηματικών δράσεων με καινοτόμες και σύγχρονες δομές, η δημιουργία start-ups, η διευκόλυνση πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των Κυπριακών μικρο και νανο-επιχειρήσεων, διευκολύνοντας τις συνθήκες για έξοδο προς τις αγορές του κόσμου". 

Με βασικό εργαλείο τη δικτύωση και την καινοτόμο σκέψη, και προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή, το Green Cluster αναπτύσσεται ψηφιακά ως πλατφόρμα και με δράσεις όπως εξειδικευμένα εργαστήρια, με στοχευμένες εκπαιδεύσεις και ταξίδια δικτύωσης και προώθηση στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εντοπιστεί 18 τομείς στους οποίους μπορούν να συνυπάρξουν, να αναπτυχθούν συνέργειες και συνεργασίες, να μοιραστούν υποδομές, να δημιουργηθούν δομές κλίμακας που μπορούν να ανταγωνιστούν στο διεθνές πεδίο.

 Ενδεικτικά κάποιοι από αυτούς είναι : Γεωργία, δασοκομία και αλιεία, Βιομηχανία, Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και κλιματισμού, Ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης, Κατασκευή, Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, Υπηρεσίες μεταφορών και αποθήκευσης, Υπηρεσίες πληροφοριών και επικοινωνιών, Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, Εκπαίδευση, Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Στο Green Cluster μπορούν να συμμετέχουν άτομα, μικροεπιχειρήσεις (SMEs) ή ομάδες που αναπτύσσουν ή μια επιχείρηση (Start-ups). Δεν υπάρχει κόστος, δεν υπάρχει γραφειοκρατία. Όλη η προσέγγιση στηρίζεται στη συμμετοχή και στο «κέρδος» μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών. Όλες οι δράσεις είναι συμμετοχικές. Μόνη προϋπόθεση η συμφωνία με τον Κώδικα Συναντίληψης του Green Cluster.

Στο πλαίσιο της δράσης Green Cluster, πραγματοποιείται μια έρευνα καταγραφής των απόψεων των κυπρίων επιχειρηματιών και πολιτών. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε τις αντιλήψεις για τα οφέλη ενός cluster, τις ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν, αλλά και τα εμπόδια που χρειάζεται να ξεπεραστούν. Σημαντικότερος ο καθορισμός αναγκών των μικροεπιχειρήσεων, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες συνθήκες δικτύωσης και συνεργασίας.

Για το λόγο αυτό,  είναι σημαντική η συμμετοχή όσο περισσότερων στην διαδικτυακή μας έρευνα: η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκεί μόνο 3 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Green Cluster http://greenclustercy.org/, ή επικοινωνήστε μαζί μας στο project@akti.org.cy.

 

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας