Powered by

Η παγκόσμια αγορά χάλυβα ασθμαίνει

Σοβαροί τριγμοί πλήττουν την βιομηχανία χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, οι απώλειες των θέσεων εργασίας που έχει ανακοινώσει ο βρετανικός κολοσσός TATA φθάνουν τις 1.200, ενώ μεγάλες περικοπές θα γίνουν και σε Ν.Κορέα και Ταϊλάνδη. Αλώβητη δεν μένει ούτε η Κίνα.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν στην παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα

Η TATA αποτελεί την διάδοχο εταιρεία της Βρετανικής Βιομηχανίας Χάλυβα από τις υψικαμίνους της οποία έβγαινε η μισή παραγωγή χάλυβα παγκοσμίως.

Σήμερα, αποδίδει τα προβλήματα στις φθηνές εισαγωγές από την Κίνα, την υψηλή τιμή της λίρας και τα αυξημένα κόστη ηλεκτρικού ρεύματος.

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί το εργοστάσιο του Σκάνθορπ: θα χαθούν 900 θέσεις εργασίας, ενώ στις Σκωτία θα περικοπούν 270 θέσεις.

Την τελευταία τριετία η τιμή του χάλυβα έχει παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις. Από τα 538 δολάρια ο τόνος τον Ιανουάριο 2012 έχει φθάσει να πωλείται σήμερα 210 δολάρια ο τόνος. Τον Μάιο 2013 έφτασε στο ναδίρ ενώ η ανάκαμψη άρχισε τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο παράγων Κίνα στη βιομηχανία χάλυβα

Οι εισαγωγές φθηνότερου χάλυβα από την Κίνα έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια επηρεάζοντας την κατάσταση στην Ευρώπη. Δεν είναι λίγοι ωστόσο οι αναλυτές που εκτιμούν πως η κινεζική κρατική εταιρεία χάλυβα Sinosteel οδηγείται στην πτώχευση καθώς δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της να αποπληρώσει ομόλογο που έληγε στις 20 Οκτωβρίου.

«Γνωρίζουμε πως οι τιμές στις οποίες μπορούν να πωλούν είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές στη Βρετανία. Προφανώς, ένα στοιχείο που τις επηρεάζει αφορά το φθηνό εργατικό δυναμικό. Έχουν τη δυνατότητα να παράγουν με χαμηλότερο κόστος. Αυτή είναι η φύση των αγορών. Θα μπορούν να παράγουν περισσότερο και έτσι να κατακτούν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Η γενικότερη αίσθηση είναι πως ενδεχομένως η τιμή στην οποία πωλούν τον χάλυβα δεν μπορούν να την φτάσουν εξαιτίας του κόστους. Η παραγωγή επιδοτείται. Αυτό αποσταθεροποιεί τη βιομηχανία στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες» εκτιμά ο Τζάσπερ Λόουλερ, αναλυτής της εταιρείας CMC.

Την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγνκ πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία, σαφής θέση του Λονδίνου είναι η σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με το Πεκίνο χωρίς να αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του χάλυβα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει δασμούς στον κινεζικό χάλυβα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η τιμή που φθάνει στους καταναλωτές είναι δίκαιη αλλά υπάρχει πρόβλημα σε αυτή τη βιομηχανία και πρέπει να εξισορροπήσουν οι διάφοροι κλάδοι και οι διάφοροι τομείς», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Το φθηνό κινεζικό ατσάλι και η υπερπαραγωγή των τελευταίων ετών, οδήγησαν σε ανακατατάξεις στον κλάδο που επηρεάζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός