Θερμό το παιχνίδι αγωγών με την Κύπρο στη μέση
06:12 - 18 Οκτωβρίου 2015
Την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το μοντέλο συνεργασίας αλλά και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που άπτονται της γραμμής μεταξύ των γειτονικών ΑΟΖ, οι εταιρείες που εμπλέκονται στα ενεργειακά της περιοχής πραγματοποιούν τους δικούς τους σχεδιασμούς. Το βασικό σενάριο, βάσει των σημερινών δεδομένων, υπαγορεύει τη δημιουργία δικτύου αγωγών στην ανατολική Μεσόγειο το οποίο θα καταλήγει στα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, σε Νταμιέτα και Ιντκού που λειτουργούν από ΕΝΙ και BG αντίστοιχα.
Επαφές με Total για παραμονή
Οι επαφές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, με την Total στο Παρίσι έχουν καταλήξει σε ένα βασιό συμπέρασμα: Ότι η εταιρεία θέλει να μείνει στην Κύπρο. Η εν λόγω επιθυμία, σαφώς και απορρέει από τις ανακαλύψεις της ΕΝΙ στο τεμάχιο Ζορ, της αιγυπτιακής ΑΟΖ.
Ο ρόλος του γεωλογικού μοντέλου, αποτελεί τη «Βίβλο» στα ενεργειακά ζητήματα και δη στις έρευνες για εξεύρεση υδρογονανθράκων. Σε μια περιοχή για τα οποία οι χάρτες και οι τρισδιάστατες επισκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες, απομένει η εφαρμογή σωστού γεωλογικού μοντέλου, για να διαφανεί κατά πόσον οι όποιες ποσότητες είναι αξιοποιήσιμες. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το γεωλογικό μοντέλο δείχνει τις ακριβείς ποσότητες, το βάθος, σε ποια περιοχή ακριβώς βρίσκονται κοιτάσματα αλλά και ποια είναι η μορφή της γεωλογίας που τα περιβάλλει. Τα συγκεκριμένα στοιχεία καθορίζουν την επιτυχία ερευνών στο εκάστοτε κοίτασμα. Η μορφολογία στις περιοχές που η Total και η ΕΝΙ έχουν ερευνήσει ομοιάζει, αφού και οι δύο εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει έρευνες στους πρόποδες του υποθαλάσσιου βουνού Ερατοσθένης, νότια της Κύπρου.
Πιθανή η συνεργασία ΕΝΙ με Total
Τα πιο πάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τις έως τώρα αποτυχημένες έρευνες της Total στο οικόπεδο 9 και την επιτυχία της ENI στο Ζορ, οδηγούν τις δύο εταιρείες σε συζητήσεις για συνεργασία. Αποτελεί συνήθη πρακτική στις διεθνείς αγορές την αγορά γεωλογικού μοντέλου από τις εταιρείες, ωστόσο, η εγγύτητα των υπό έρευνα πεδίων από τις δύο εταιρείες αλλά και η εμπλοκή των ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ, οδηγούν σε άλλου τύπου συνεργασίες.
Πιο συγκεκριμένα πηγές από το υπουργείο Ενέργειας αναφέρουν ότι πολύ πιθανόν οι δύο εταιρείες να αποκτήσουν μετοχική σύνδεση, προκειμένου να αξιοποιήσουν από κοινού το τεμάχιο 9 στην κυπριακή ΑΟΖ. Σενάριο το οποίο θα επαληθευθεί εάν ο διάλογος των δύο εταιρειών καταλήξει θετικά, αναφέρει ότι για να δώσει η ΕΝΙ πρόσβαση στο πετυχημένο γεωλογικό της μοντέλο θα διεκδικήσει μερίδιο από την εκμετάλλευση του οικοπέδου 9. Το υπουργείο Ενέργειας ενθαρρύνει τον εν λόγω διάλογο, θεωρώντας ότι και ο ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται και μέσω συνεργασιών με κολοσσούς στον κλάδο ενέργειας και βεβαίως μέσω της αύξησης των ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας.
Δίκτυο αγωγών με πρωταγωνιστικό ρόλο για την Κύπρο
Την ίδια ώρα δίοδο προς τις διεθνείς αγορές αναζητούν τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ. Οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί αφενός στον σχεδιασμό που μέχρι στιγμής έχουν για αξιοποίηση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί και αφετέρου στον διάλογο για εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών που διατηρούν δικαιώματα εκμετάλλευσης στις δύο ΑΟΖ.
Μάλιστα, οι θερμές πολιτικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, καθιστούν τα σενάρια συνεργασίας των δύο χωρών σε επίπεδο ενέργειας ακόμη πιο απομακρυσμένα. Το InBusinessNews σε ρεπορτάζ του προ μηνός έγραψε ότι η Κύπρος δύναται να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο, μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου μέσω αγωγών που θα περνούν από την κυπριακή ΑΟΖ και θα καταλήγουν στα τερματικά LNG σε Νταμιέτα και Ιντκού στην Αίγυπτο.
Το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαιώνεται από αρμόδια πηγή του υπουργείο Ενέργειας, η οποία μάλιστα τονίζει ότι οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στο τρίγωνο Κύπρου-Αιγύπτου- Ισραήλ. Πάντως, για να εφαρμοστεί το εν λόγω σενάριο θα πρέπει και οι εμπλεκόμενες εταιρείες να βρουν κοινό τόπο συνεργασιών, προκειμένου να καταστήσουν πιο ισχυρό τον ρόλο τους και στην περιοχή και στις παγκόσμιες αγορές.