Fitch: Μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες τα NPLs

Οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της μείωσης του εξαιρετικά μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων, εν μέσω ενός αδύναμου ακόμη οικονομικού περιβάλλοντος, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, σε νέα έκθεση του με τίτλο “Οι κυπριακές τράπεζες μετά από μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση”.

Η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τον οίκο, αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά ύστερα από πολλά χρόνια ύφεσης, αλλά το λειτουργικό περιβάλλον για τον τραπεζικό τομέα εξακολουθεί να είναι αδύναμο, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και με αβέβαιες προοπτικές για την αγορά ακινήτων.

Στην έκθεση του, την οποία δημοσίευσε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο οίκος Fitch σημειώνει πως η πλήρης άρση των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων τον Απρίλιο του 2015 και η έγκριση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα σηματοδότησε την ολοκλήρωση της διαδικασία ριζικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, που είχε αρχίσει το Μάρτιο του 2013.

Ωστόσο, επισημαίνει πως η βιωσιμότητα της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει σε κίνδυνο από τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αντιπροσώπευαν το α΄ εξάμηνο του 2015 το 62% και το 58% των τελικών μεικτών χορηγήσεων τους, αντίστοιχα.

Σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα που εγκρίθηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2015 θα διευκολύνει την αναδιάρθρωση του εταιρικού χρέους και θα επιταχύνει τις διαδικασίες ανάκτησης του.

Ωστόσο, ο Fitch τονίζει ότι η αποτελεσματικότητα της μεταρρύθμισης εξακολουθεί να υπόκειται σε κινδύνους εφαρμογής, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την πολιτική βούληση να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους, να παρακολουθούν την πρόοδο και να ρυθμίζουν το πλαίσιο εάν αυτό απαιτηθεί.

Ο οίκος πιστεύει ότι τα οφέλη της μεταρρύθμισης θα προέλθουν μόνο μέσω της ουσιαστικής μείωσης του ύψους των προβληματικών δανείων, μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον, ο Fitch σημειώνει ότι οι καταθέσεις παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές από τότε που οι κυπριακές αρχές προέβησαν σε άρση των εναπομεινάντων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, τον Απρίλιο του 2015 και προσθέτει ότι η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών έχει βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ η Κύπρος διατήρησε τα επίπεδα φορολογίας της που έχουν σχέση με την ελκυστικότητά της ως διεθνής επενδυτική πλατφόρμα.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η εξάρτηση από ξένες καταθέσεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα και καθιστά τον τραπεζικό τομέα ευάλωτο στην οικονομική και πολιτική αστάθεια σε άλλες χώρες, κυρίως στη Ρωσία και στην Ελλάδα, και στη μεταβλητότητα της εμπιστοσύνης ξένων επενδυτών στην Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη