ΚΟΕ: Συνεχίζει τις έρευνες το Παν. Κύπρου

Χρηματοδότηση ύψους €1.568.880 εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, για τη συνέχιση του προγράμματος διεξαγωγής των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας στην Κύπρο, για περίοδο 6 χρόνων.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του εναρμονισμένου προγράμματος Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys) όπου συμμετέχουν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ καθώς και η υπό ένταξη χώρες. Η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Κύπρο κατά την περίοδο Μαΐου 2015 – Απριλίου 2021 ανέρχεται σε €1.568.880 και προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εισφορές του Υπουργείου Οικονομικών. Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο Διευθυντής του ΚΟΕ, Καθηγητής Πάνος Πασιαρδής.

Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας (Business and Consumer Surveys) στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και των προσδοκιών τους για διάφορα οικονομικά μεγέθη. Τα στοιχεία συλλέγονται μηνιαία, βάσει εναρμονισμένων ερωτηματολογίων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτουν τους τομείς των Υπηρεσιών, του Λιανικού Εμπορίου, των Κατασκευών, της Μεταποίησης, καθώς και νοικοκυριά-καταναλωτές. Απώτερος σκοπός των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας είναι η κατασκευή δεικτών οικονομικού κλίματος με τη χρήση υψηλής ποιότητας πρωτογενών στοιχείων που ενσωματώνουν έγκαιρες και προπορευόμενες οικονομικές πληροφορίες. Ως εκ τούτου, οι δείκτες οικονομικού κλίματος χρησιμοποιούνται ως εργαλείο παρακολούθησης των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην οικονομία από φορείς χάραξης οικονομικής πολιτικής, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, αλλά και ως εισροή στην κατασκευή μακροοικονομικών προβλέψεων και διεξαγωγή οικονομικών αναλύσεων. Τα κύρια αποτελέσματα των Ερευνών δημοσιεύονται στο μηνιαίο δελτίο του ΚΟΕ «Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας» όπου αναλύονται οι βραχυχρόνιες εξελίξεις στο οικονομικό κλίμα.

Το ΚΟΕ λειτουργεί από το 2002 ως αυτόνομη ερευνητική μονάδα στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου και στοχεύει σε υψηλής ποιότητας έρευνα για την εξαγωγή συμπερασμάτων πολιτικής. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του είναι κατά κύριο λόγο θέματα που ενδιαφέρουν την κυπριακή οικονομία. Το ΚΟΕ έχει ευρύτερους προσανατολισμούς και η έρευνά του επεκτείνεται σε ζητήματα γενικότερου ακαδημαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος. 

Δειτε Επισης

Φόρουμ ορόσημο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου
Σε νέα αναπτυξιακή πορεία το ΤΕΠΑΚ-Τα €125 εκατ. από ΕΤΕπ και οι δύο αποφάσεις που έλαβε το Πανεπιστήμιο
Ψάχνει γη στη Λευκωσία για ανέγερση κτιρίου/ων ο ΟΑΥ-Η πρόσκληση ενδιαφέροντος
Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ στηρίζουν το όραμα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
CMA CGM Κύπρου: Μεγάλος καθαρισμός παραλιών κατά μήκος της ακτογραμμής της Λεμεσού
Παν. Νεάπολις Πάφος: Webinar για αξιοποίηση των δεδομένων στην επιχειρηματική και χρηματοοικονομική στρατηγική
Ετήσια γενική συνέλευση και συνέδριο WISTA International 2024-Επετειακή εκδήλωση ορόσημο
Hackers vs. Heroes: Η μάχη για το ψηφιακό βασίλειο
Επιστρέφει για 12η συνεχόμενη χρονιά το Πρόγραμμα Μαθητική Επιχείρηση από το Junior Achievement Κύπρου
Project Zero: Η Lidl Κύπρου και η ΑΚΤΗ ενώνουν τις δυνάμεις τους για καθαρότερες παραλίες