Ενδεχόμενη παράταση στις άδειες κυκλοφορίας

Παράταση θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα στην ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους βουλευτές. Την άλλη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου θα αποφασίσει η Βουλή κατά πόσο θα δοθεί τελικά παράταση σε ό,τι αφορά την καταληκτική ημερομηνία για ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας για το 2015, από τις 9 Φεβρουαρίου που προνοεί η νομοθεσία, στις 9 Μαρτίου.

Το θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών, με τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ να τοποθετούνται θετικά στο ενδεχόμενο παράτασης και τα υπόλοιπα κόμματα να επιφυλάσσουν την τελική τους τοποθέτηση με δεδομένη και την αντίθεση του αρμόδιου Υπουργείου.

Ενώπιον την Ολομέλειας στις 29 Ιανουαρίου θα τεθούν επίσης πρόταση για παράταση της προθεσμίας καταβολής των καθυστερημένων τελών μέχρι τέλος Μαρτίου, πρόταση η οποία συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία και στην οποία υπήρξε ομοφωνία αλλά και η σύμφωνος γνώμη του Υπουργείου Συγκοινωνιών, και πρόταση για μείωση της επιβάρυνσης για καθυστερημένη ανανέωση του τέλους κυκλοφορίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου επέκρινε το Υπουργείο Συγκοινωνιών για αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την προώθηση και εφαρμογή της νομοθεσίας για καταβολή των καθυστερημένων τελών για ακινητοποιημένα οχήματα ή διευθέτηση του οφειλόμενου ποσού.

Εξήγησε πως ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκε σχετική πρόταση του ΑΚΕΛ για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας μέχρι τέλος Μαρτίου έτσι ώστε να μπορέσει το Υπουργείο να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις για καταβολή των καθυστερημένων τελών, αλλά και όπου αυτό ισχύει οι επηρεαζόμενοι να μπορέσουν να υποβάλουν την ένορκο δήλωση για διαγραφή του χρέους.

Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη σημερινή συνεδρία εξετάστηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ για παράταση από τις 9 Φεβρουαρίου στις 9 Μαρτίου της καταληκτικής ημερομηνίας για καταβολή του τέλους κυκλοφορίας για το 2015 το οποίο και θα τεθεί, όπως πρόσθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι συζητήθηκε σήμερα η πρόταση ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ για μείωση της επιβάρυνσης που καταβάλλεται σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους κυκλοφορίας εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας.

Όπως εξήγησε, υπήρχε μια στρέβλωση στη νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις εκείνες όπου το τέλος κυκλοφορίας ήταν χαμηλό με τους ιδιοκτήτες να καλούνται σε αρκετές περιπτώσεις να καταβάλλουν τελικά ποσά τριπλάσια του τέλους κυκλοφορίας.

«Έτσι από την επιβάρυνση ύψους €30 συν 10% επί του τέλους κυκλοφορίας τώρα θα πληρώνονται €10 συν 10% επί του τέλους», ανέφερε, εξηγώντας πως υπάρχει για τη συγκεκριμένη ρύθμιση και η σύμφωνος γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για καταβολή του τέλους κυκλοφορίας σε τριμηνιαίες δόσεις, ο κ. Αντωνίου είπε ότι παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών συμφωνεί με την πρόταση χρειάζονται εντούτοις περίπου 10-12 μήνες για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο λογισμικό πρόγραμμα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και ως εκ τούτου το θέμα θα επανεξεταστεί εντός του 2015 με στόχο να εφαρμοστεί από το 2016.

Ανέφερε τέλος ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας ο ίδιος ζήτησε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάργησης του τέλους κυκλοφορίας και μετακύλισης τους στο φόρο καυσίμων, όπως προνοούσε και παλαιότερη πρόταση του ΔΗΚΟ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Φόρουμ ορόσημο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου
Σε νέα αναπτυξιακή πορεία το ΤΕΠΑΚ-Τα €125 εκατ. από ΕΤΕπ και οι δύο αποφάσεις που έλαβε το Πανεπιστήμιο
Ψάχνει γη στη Λευκωσία για ανέγερση κτιρίου/ων ο ΟΑΥ-Η πρόσκληση ενδιαφέροντος
Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ στηρίζουν το όραμα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
CMA CGM Κύπρου: Μεγάλος καθαρισμός παραλιών κατά μήκος της ακτογραμμής της Λεμεσού
Παν. Νεάπολις Πάφος: Webinar για αξιοποίηση των δεδομένων στην επιχειρηματική και χρηματοοικονομική στρατηγική
Ετήσια γενική συνέλευση και συνέδριο WISTA International 2024-Επετειακή εκδήλωση ορόσημο
Hackers vs. Heroes: Η μάχη για το ψηφιακό βασίλειο
Επιστρέφει για 12η συνεχόμενη χρονιά το Πρόγραμμα Μαθητική Επιχείρηση από το Junior Achievement Κύπρου
Project Zero: Η Lidl Κύπρου και η ΑΚΤΗ ενώνουν τις δυνάμεις τους για καθαρότερες παραλίες