Η χαμένη γενιά των τριαντάρηδων
12:35 - 02 Ιανουαρίου 2015
Με μισθούς κάπου στα 700 ευρώ, παρά τα πτυχία και τις ικανότητές τους, με την αδικία, την αναξιοκρατία και τις λαμογιές να κυριαρχούν και με το πολιτικό κατεστημένο να είναι ισχυρότερο από κάθε άλλη διάσταση αυτής της κοινωνίας, ως χαμένη χαρακτηρίζεται η γενιά των τριαντάρηδων στην Κύπρο του σήμερα. Και στέκομαι στους τριαντάρηδες, οι οποίοι μπορεί να πέρασαν καλά ως παιδιά, στα χρόνια της ευμάρειας, αλλά σήμερα στέκονται απέναντι στο μέλλον δίχως προοπτική.
Οι μεγαλύτεροι απόλαυσαν όσα πολλές φούσκες πρόσφεραν, είτε αυτές αφορούσαν το real estate είτε το χρηματιστήριο, ή ακόμη τα εύκολα χρήματα σε καλές εποχές με χαμηλή παραγωγικότητα. Αυτοί είναι και οι λόγοι που κοινωνία, οικονομία και πολιτική στήθηκαν σε ξύλινες βάσεις, οι οποίες στο πέρασμα των χρόνων σάπισαν και σήμερα γκρεμίζονται.
Ορισμένοι μπορεί να πουν πως οι παλιότεροι κατέστρεψαν το μέλλον των νεώτερων, ωστόσο, η σημερινή συγκυρία επιβάλλεται να αποτελέσει εφαλτήριο για μια πιο καθαρή, πιο έντιμη, πιο σωστά δομημένη Κύπρο. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από τη νέα γενιά, η οποία στα ερείπια της οικονομικής κρίσης και τον βάλτο των σκανδάλων πρέπει να βρει και το κουράγιο αλλά και τις λύσεις έναντι των προκλήσεων. Δύσκολο έργο, αλλά μόνο μέσα από δυσκολίες βγαίνεις δυνατότερος, αλλιώς γίνεσαι μέρος του συστήματος, χαμένος στα θέλω που δεν μπορείς ποτέ να υλοποιήσεις.
Ας χτίσουν οι νέοι καλύτερο μέλλον για τα δικά τους παιδιά, αφού οι προηγούμενοι στάθηκαν ανάξιοι έναντι των καταστάσεων που είχαν να διαχειριστούν τόσο σε επίπεδο διαχείρισης του Κυπριακού, όσο και σε θέματα οικονομίας, κοινωνικής συνοχής, διαφάνειας και ισότητας. Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά μετά τον πόλεμο του 1974, οι σημερινοί νέοι ζουν χειρότερα απ’ ότι οι γονείς τους.
Σημαντική παράμετρος στην προσπάθεια για κάτι καινούργιο είναι και η αλλαγή νοοτροπίας από τους νέους. Ας πάψει ο καθένας να σκέφτεται πως δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Κάθε μικρή κίνηση, κάθε σωστή πράξη, κάθε υγιής σκέψη είναι που θα αλλάξουν την κουλτούρα του παλαιοκομματικού κατεστημένου που για χρόνια καπηλεύτηκε το Κυπριακό, απομυζώντας τον πλούτο (οικονομικό, ηθικό και ανθρώπινο) από τον τόπο.
Εάν σε μερικά χρόνια όλα παραμείνουν ίδια, δεν θα νομιμοποιείται κανένας από εμάς να μιλά για τους προηγούμενους που μας κατέστρεψαν και για τις ευθύνες που φέρουν για όλα όσα μας φόρτωσαν.