Powered by

Κομισιόν: Πρόστιμο για καρτέλ στις έξυπνες κάρτες

Για πρακτικές καρτέλ έκρινε ένοχες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εταιρείες Infineon, Philips, Samsung και Renesas, κοινοπραξία των Hitachi και Mitsubishi. 
 
Η υπόθεση αφορά τον καθορισμό τιμών για μικροεπεξεργαστές «έξυπνων καρτών» (smart card), που χρησιμοποιούνταν σε SIM κινητών, πιστωτικές κάρτες και ταυτότητες, μεταξύ 2003 και 2005.
 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «οι εταιρείες έρχονταν σε συνεννόηση για να συντονίσουν τις πολιτικές πωλήσεων σε όλη την Ευρώπη. Συζητούσαν τιμές, τάσεις τιμολόγησης και διαθεσιμότητα προϊόντων. Επίσης, αποκάλυπταν η μία στην άλλη τη μελλοντική τους πολιτική πωλήσεων.»

Στις τέσσερις εταιρείες επιβλήθηκε πρόστιμο 138 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, η Infineon καλείται να πληρώσει €82,8 εκατομμύρια, η Samsung €35,12 εκατομμύρια και η  Philips €20,15 εκατομμύρια. Η Renesas κέρδισε αμνηστία, καθώς αποκάλυψε την ύπαρξη του καρτέλ στην Ε. Επιτροπή.

ΠΗΓΗ: Euronews

Δειτε Επισης

Βουτιά στην ιαπωνικές εξαγωγές-Κατακόρυφη πτώση στις αποστολές προς ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μειωμένη ζήτηση και δασμοί επιβραδύνουν τη βιομηχανική παραγωγή
Η δύσκολη εξίσωση της Fed και το μεγάλο δίλημμα Πάουελ για τα επιτόκια στις ΗΠΑ
Φον ντερ Λάιεν: Περίπλοκες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ-Στόχος η επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Ιουλίου
Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη