"Μην καθυστερείτε τις μεταβιβάσεις"

Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να μην καθυστερούν με τις μεταβιβάσεις των εκδοθέντων τίτλων ιδιοκτησίας, αναμένοντας οποιαδήποτε άμεση ρύθμιση που θα αφορά μείωση των μεταβιβαστικών τελών.

Σε γραπτή δήλωση, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος αναφέρει ότι το ενδεχόμενο προώθησης νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μειωθούν τα μεταβιβαστικά τέλη στο 50% για περίοδο ενός έτους, θα εξεταστεί και θα ενταχθεί μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης μεταρρύθμισης της φορολογίας των ακινήτων, η οποία θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο αναδρομικής εφαρμογής, οπόταν σε τέτοια περίπτωση το ποσό που αναλογεί στη μείωση θα επιστραφεί στους επηρεαζόμενους.

"Ως εκ τούτου, οι πολίτες δεν πρέπει να καθυστερούν με τις μεταβιβάσεις των εκδοθέντων τίτλων εν αναμονή κάποιας άμεσης ρύθμισης", σημειώνει.

Η πρόθεση του Υπουργείου βασίστηκε στα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σύμφωνα με τα οποία από τους 62.672 τίτλους που εκδόθηκαν από τα μέσα του 2009 μέχρι τα μέσα του 2014, μόνο το 37% μεταβιβάστηκε, δηλαδή για 23.182 τίτλους έχουν καταβληθεί τα τέλη και έγινε μεταβίβαση, ενώ οι υπόλοιποι 39.490 εκκρεμούν για μεταβίβαση.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 31.12.2016 οι πρόνοιες για ατελή ή μειωμένη καταβολή τελών μεταβίβασης, για συμβάσεις πώλησης, οι οποίες έχουν συνομολογηθεί και καταχωρηθεί για πρώτη φορά στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο κατά την περίοδο από τις 2.12.2011 μέχρι τις 31.12.2016.

Συγκεκριμένα, κανένα τέλος δεν επιβάλλεται ή εισπράττεται για μεταβίβαση στην οποία έχει καταβληθεί ή επιβληθεί Φόρος Προστιθέμενης Αξίας βάσει της οικείας νομοθεσίας και επιβάλλεται μειωμένο τέλος κατά (50%) σε περιπτώσεις, όπου η μεταβίβαση αφορά οικόπεδα, κτήρια ή τμήματα τους και πωλούνται για πρώτη φορά από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής.

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα