Powered by

Επίσημη δικαστική έρευνα για την Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ τέθηκε υπό επίσημη δικαστική έρευνα στο Παρίσι για αμέλεια σε μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς που χρονολογείται από το 2008, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, όπως έγινε γνωστό από την ίδια και τον δικηγόρο της.
 
Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας απάντησε: "όχι". "Επιστρέφω να εργασθώ στην Ουάσινγκτον σήμερα το απόγευμα", διευκρίνισε.
Ο δικηγόρος Ιβ Ρεπικέ δήλωσε προς το Ρόιτερς ότι η Λαγκάρντ, η οποία αυτή την εβδομάδα απάντησε σε ερωτήσεις δικαστικών στο Παρίσι για τέταρτη φορά υπό το καθεστώς της μάρτυρος στην υπόθεση αυτή, υποστήριξε πως η κίνηση των δικαστών είναι αβάσιμη.

"Καταθέτουμε έφεση", δήλωσε τηλεφωνικά ο Ρεπικέ, προσθέτοντας και αυτός πως η Λαγκάρντ πρόκειται να επιστρέψει αργότερα σήμερα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και δεν έχει σχέδια να παραιτηθεί.

Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, οι δικαστές θέτουν ένα πρόσωπο υπό επίσημη έρευνα όταν πιστεύουν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε δίκη.

Η έρευνα σχετίζεται με κατηγορίες ότι ο μεγιστάνας Μπερνάρ Ταπί, ένας υποστηρικτής του συντηρητικού πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έλαβε χωρίς να πρέπει 403 εκατ. ευρώ από μια διαιτησία για τη διευθέτηση της διένεξης με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Στην έρευνα εμπλέκονται ήδη μέλη της κυβέρνησης του Σαρκοζί και ο διευθύνων σύμβουλος της France Telecom Στεφάν Ρισάρ, ο οποίος ήταν συνεργάτης της Λαγκάρντ όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί.
Σε προηγούμενη ανάκρισή της, η Λαγκάρντ είχε κατηγορήσει τον Ρισάρ ότι χρησιμοποίησε την προτυπωμένη υπογραφή της για να υπογράψει ένα έγγραφο που διευκόλυνε την πληρωμή, έχει γίνει γνωστό από γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Εντούτοις ο Ρισάρ έχει δηλώσει πως η Λαγκάρντ είχε ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση.
Ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν αν οι πολιτικές διασυνδέσεις του Ταπί έπαιξαν κάποιο ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει προσφυγή σε διαιτησία, από την οποία ο επιχειρηματίας κέρδισε ένα τεράστιο ποσό (403 εκατ. ευρώ).

Το αδίκημα της αμέλειας όταν αφορά πρόσωπο στο οποίο έχουν ανατεθεί δημόσιες ευθύνες τιμωρείται στη Γαλλία με μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Η Λαγκάρντ είναι διευθύντρια του ΔΝΤ από τον Ιούλιο του 2011. Το ΔΝΤ πέρυσι ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιό του συζήτησε τις ενδεχόμενες συνέπειες από τη υπόθεση Ταπί και αποφάσισε πως η Λαγκάρντ θα μπορεί να συνεχίσει να ηγείται του Ταμείου.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»