Imagine Cup 2014: Οι ιδέες που θα αλλάξουν τον κόσμο
09:44 - 01 Αυγούστου 2014
Στην «πρωτεύουσα» της Microsoft διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά το «Imagine Cup 2014» της Microsoft, ένας από τους σημαντικότερους φοιτητικούς διαγωνισμούς τεχνολογίας παγκοσμίως.
Η αυλαία του τελικού διαγωνισμού άνοιξε στο Σιάτλ και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, όπου το InBusinessNews βρέθηκε για να παρακολουθήσει τις πρωτοποριακές ιδέες 35 ομάδων μαθητών από 34 χώρες.
Το Imagine Cup διοργανώνεται για 12η χρονιά φέτος με τεράστια επιτυχία, ενώγια τέταρτη χρονιά συμμετέχει με ομάδα η Κύπρος.
Νέες πλατφόρμες παιχνιδιών και έξυπνες, πρωτοποριακές ιδέες που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας λίγο καλύτερη και σίγουρα ευκολότερη παρουσιάστηκαν σε guru της τεχνολογίας, δημοσιογράφους, προγραμματιστές, πιθανούς επενδυτές καθώς και σε άλλους μαθητές. Οι αίθουσες των παρουσιάσεων πλημμύρισαν από γκατζετάκηδες και technology freaks από κάθε άκρη της γης. Από την Βραζιλία μέχρι την Κορέα και από τη Ρωσία και τον Καναδά μέχρι την μικρή Κύπρο. Ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους ήταν μονάχα 20 λεπτά και σε αυτά έπρεπε να παρουσιάσουν στους κριτές τις τεχνολογίες που είχαν αναπτύξει. Στόχος τους δεν ήταν απλά μια καινοτόμος ιδέα αλλά και η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου και εφικτού επιχειρηματικού πλάνου. Υπέρτατος σκοπός η διεκδίκηση ενός βραβείου, όμως η εμπειρία της όλης διαδικασίας αποτελεί από μόνη της το σημαντικότερο έπαθλο όπως δήλωσαν και οι ίδιοι οι μαθητές. Δεν είναι -εξάλλου- λίγο η ιδέα σου να ξεχωρίζει ανάμεσα από 170 ιδέες τεχνολογίας παγκοσμίως και η ομάδα σου να βρίσκεται ανάμεσα στους εξυπνότερους φοιτητές του πλανήτη.
Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:
Το World Citizenship, όπου παρουσιάζονται άμεσα εφαρμόσιμες ιδέες για σοβαρά θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, τα παιχνίδια και οι χρήσιμες καινοτομίες.
Πέρα από τα παιχνίδια, με τα εντυπωσιακά γραφικά και τις καινοτομίες που δίνουν ευκαιρίες εξοικονόμησης ή απλοποίησης διαδικασιών, η κατηγορία World Citizenship παρουσίασε και φέτος όπως και τις υπόλοιπες χρονιές τις πιο συναρπαστικές ιδέες. Ένα εργαλείο που θα εντοπίζει την αναιμία παρουσίασε η ομάδα της Αυστραλίας το Eyenaemia, ενώ η ομάδα της Νιγηρίας δημιούργησε λογισμικό Catara που θα μπορεί να εντοπίζει τον καταρράκτη στο αρχικό του στάδιο με την HD κάμερα ενός smartphone. Πως θα αποκατασταθεί το επικοινωνιακό δίκτυο σε περίπτωση σεισμού έδειξε η ομάδα της Κίνας με το πρόγραμμα Persephone ενώ η Πολωνέζικη ομάδα δημιούργησε και παρουσίασε το Facecontroller το οποίο χωρίς τη χρήση πληκτρολογίου ή mouse επιτρέπει στους χρήστες με κινητικές δυσκολίες να χειρίζονται τον υπολογιστή μόνο με κινήσεις του κεφαλιού, με φωνητικές εντολές και εκφράσεις προσώπου! Η εφαρμογή Sonochrome από την ομάδα της Σερβίας κωδικοποιεί τα χρώματα σε ήχους ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τους τυφλούς ενώ το Project AMP (Auditory Modified Perception) σχεδιάστηκε από την ομάδα του Πακιστάν φιλοδοξώντας να αντικαταστήσει τα πανάκριβα βοηθήματα ακοής με κινητά τηλέφωνα windows και ακουστικά Bluetooth.
Η ομάδα φοιτητών «ij Developers» από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εκπροσώπησε την Κύπρο με το πρόγραμμα LADYBUG. Η τεχνολογική πρόταση της κυπριακής ομάδας αφορά μια έξυπνη λύση για σπίτια, οργανισμούς και επιχειρήσεις ώστε να μειώσουν αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με ένα σύστημα άμεσης παρακολούθησης και ελέγχου των ηλεκτρικών συσκευών.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας εφαρμογής (App) και μιας συσκευής η οποία ονομάστηκε «Leaf», στην οποία συνδέονται οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού. Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει μέσω διαδικτύου ή κινητής συσκευής ταμπλέτας ή τηλεφώνου. Πέραν της εφαρμογής, οι χρήστες του LADYBUG θα έχουν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες τεχνολογίες ώστε να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των συσκευών, παρέχοντας τους παράλληλα, έξυπνες λύσεις και συμβουλές για οικονομική λειτουργία. Επιχειρηματικά, οι δημιουργοί του LADYBUG θα επωφελούνται με ένα μικρό ποσοστό το οποίο θα προκύπτει από τη μείωση του κόστους στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού. Όπως ανέφεραν στην παρουσίασή τους θα προσφέρονται τέσσερα διαφορετικά πακέτα στους καταναλωτές ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ίσως από τις πιο ολοκληρωμένες επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάστηκαν στους κριτές.
Με μέντορα τον κ. Γιώργο Θεοχάρους, τελειόφοιτο στον κλάδο Engineering του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η ομάδα «ij Developers» αποτελείται από τους φοιτητές Γρηγόρη Vishnumolakala, Pooya Charmarai Tohidi, Seyed Hessan Adnani Hosseini και Ali Tayari. Το διαγωνισμό στην Κύπρο διοργάνωσε η Microsoft με τη στήριξη της εταιρείας Wargaming, η οποία εξειδικεύεται στον τομέα διαδικτυακών παιχνιδιών.
Πέραν από τη μοναδική εμπειρία την οποία θα αποκτήσουν, οι φοιτητές συμμετέχοντας σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό αυτής της εμβέλειας, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα. Οι τρεις πρώτοι στην κάθε κατηγορία θα λάβουν από $50.000, ενώ όσοι βρεθούν στην δεύτερη θέση θα λάβουν $10.000 και όσοι βρεθούν στην τρίτη θέση $5.000. Το σημαντικότερο ωστόσο έπαθλο φέτος θα είναι η ευκαιρία που θα έχουν οι φοιτητές να έχουν μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, αλλά και τη συμμετοχή τους στα Boot Camp που διοργανώνει η Microsoft εκμεταλλευόμενοι την καθοδήγηση και τις συμβουλές των ειδικών της εταιρείας.