Ξεκαθαρίζει η φορολόγηση των υδρογονανθράκων
06:44 - 23 Ιουλίου 2014
Ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με άρθρο των δικηγόρων Κυριάκου Κούρτελλου, Φίλιππου Αριστοτέλους και Αντρέα Νεοκλέους στο Global Tax Weekly (ημερ. 3 Ιουλίου), αναφέρεται ότι οι τρεις πιο πρόσφατες συμφωνίες, με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (εν ισχύ), Νορβηγία (υπό διαπραγμάτευση) και Λετονία (υπό διαπραγμάτευση) για το θέμα της φορολόγησης των υδρογονανθράκων, περιέχουν άρθρα που ρυθμίζουν αυτό το θέμα.
Οι δικηγόροι σημειώνουν ότι οι περισσότερες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας της Κύπρου, οι οποίες είναι περισσότερες από 50 σε αριθμό, ορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ως να συμπεριλαμβάνεται εις την έννοια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως εμμέσως τοποθετούν τις υπεράκτιες δραστηριότητες εντός του πεδίου εφαρμογής τους, χωρίς όμως να ασχολούνται συγκεκριμένα με τη ρύθμιση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων.
Συμφωνία με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απλά προνοεί ότι η ελευθερία των συμβαλλόμενων κρατών να εφαρμόσουν τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς σε σχέση με την φορολογία εσόδων και κερδών που πηγάζουν από υδρογονάνθρακες και άλλες συνδεδεμένες δραστηριότητες δεν επηρεάζεται από την συμφωνία. «Όμως, τα προσχέδια συμφωνιών με Λετονία και Νορβηγία συμπεριλαμβάνουν λεπτομερείς πρόνοιες επί τούτου», αναφέρουν οι δικηγόροι, διευκρινίζοντας ότι και τα δύο προσχέδια προνοούν ότι κάτοικος ενός συμβαλλόμενου κράτους που αναλαμβάνει δραστηριότητες υπεράκτια (είτε για δικό του λογαριασμό ή με συνδεδεμένες επιχειρήσεις) στο άλλο συμβαλλόμενο κράτος για περισσότερες από 30 μέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών σε σχέση με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του βυθού ή του υπέδαφους ή τους φυσικούς πόρους θεωρείται ότι διεξάγει επιχείρηση στο άλλο συμβαλλόμενο κράτος μέσω μόνιμης εγκατάστασης.
Φορολογητέα κέρδη
Σημειώνεται ότι κέρδη από υπεράκτιες δραστηριότητες προμήθειας και μεταφοράς σε σχέση με την εξερεύνηση ή εκμετάλλευση του βυθού ή του υπέδαφους ή των φυσικών πόρων ενός συμβαλλόμενου κράτους είναι φορολογητέα μόνο στο συμβαλλόμενο κράτος στο οποίο είναι κάτοικος η επιχείρηση που προσφέρει τις υπηρεσίες.
«Εισοδήματα από μισθούς, ημερομίσθια και παρόμοιες αποδοχές από κάτοικο ενός συμβαλλόμενου κράτους από εργοδότηση στην υπεράκτια ζώνη του άλλου συμβαλλόμενου κράτους είναι φορολογούμενα στο συμβαλλόμενο κράτος στο οποίο διεξάγονται οι δραστηριότητες», επισημαίνουν. «Παρά ταύτα, αν ο εργοδότης δεν είναι κάτοικος στο συμβαλλόμενο κράτος όπου διεξάγονται οι δραστηριότητες, και η εργοδότηση είναι για λιγότερο από 30 μέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών, οι αποδοχές είναι φορολογητέες μόνο στο συμβαλλόμενο κράτος στο οποίο το φυσικό πρόσωπο κατοικεί», σημειώνουν.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι μισθοί, ημερομίσθια και παρόμοιες αποδοχές που πηγάζουν από εργοδότηση επί πλοίων ή αεροσκαφών που ασχολούνται με υπεράκτια προμήθεια και παρόμοιες δραστηριότητες δύναται να φορολογούνται στο συμβαλλόμενο κράτος στο οποίο είναι κάτοικος η επιχείρηση που προσφέρει τις υπηρεσίες.
Τέλος, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι κέρδη που πηγάζουν από κάτοικο ενός συμβαλλόμενου κράτους από:
• την αποξένωση δικαιωμάτων εξερεύνησης ή εκμετάλλευσης (ο όρος ορίζεται στο άρθρο), ή
• περιουσία που βρίσκεται στο άλλο συμβαλλόμενο κράτος και χρησιμοποιείται σε σχέση με την εξερεύνηση ή εκμετάλλευση του βυθού ή υπέδαφους ή των φυσικών πόρων που βρίσκονται στο δεύτερο συμβαλλόμενο κράτος, ή
• μετοχές των οποίων η αξία ή το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους πηγάζει άμεσα ή έμμεσα από τέτοια δικαιώματα ή τέτοια περιουσία,
δύναται να φορολογούνται στο δεύτερο συμβαλλόμενο κράτος.