Cyta: Αργά βήματα για ιδιωτικοποίηση

Με την άμεση αποχώρηση 150 ατόμων από τις τάξεις του προσωπικού της  Cyta πορεύεται πλέον ο ημικρατικός οργανισμός, δίχως όμως να έχουν ξεκαθαριστεί τα επόμενα βήματα που σταδιακά θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποίηση τον κολοσσό των κυπριακών τηλεπικοινωνιών.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 θα αποχωρήσουν όλα τα άτομα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης από τον οργανισμό, την ώρα που σειρά προβλημάτων θα δημιουργηθεί από τις εν λόγω αποχωρήσεις όπως εκτιμούν στελέχη της Cyta. Για παράδειγμα διευθυντικά στελέχη της Cytavision θα αποχωρήσουν αφήνοντας την υπηρεσία ακέφαλη, όπως ο διευθυντής της, Γιώργος Λαμπριανός. Το μεγάλο στοίχημα για τον οργανισμό αφορά στην καλή στελέχωση τμημάτων και θέσεων που θα μείνουν κενές από τις αποχωρήσεις προσωπικού και να συνεχίσουν δίχως προβλήματα οι εργασίες του ημικρατικού.

Την ίδια στιγμή δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πότε θα γίνουν συγκεκριμένες μελέτες όπως για παράδειγμα αυτής που αφορά την αξία της Cyta αλλά κυρίως ποια από τα μέρη της μπορούν να πωληθούν σε τιμές που να αξιολογούνται ως θετικές για το κράτος και όχι ως τιμές «ξεπουλήματος» όπως τονίζουν όσοι τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης.

Ένα άλλο, επίσης μεγάλο, κεφάλαιο στον δρόμο αποκρατικοποίησης της Cyta αφορά την ακίνητη περιουσία του οργανισμού. Υπάρχουν ακίνητα σε απομακρυσμένες περιοχές, αποθηκευτικοί χώροι αλλά και εγκαταστάσεις που ίσωβς να μην αποτελούν δέλεαρ για κάποιον επενδυτή. Η επεξεργασία πλάνου για δημιουργία κτηματικής εταιρείας που θα διαχειριστεί αυτή την περιουσία στο παρόν ή σε μεταγενέστερο στάδιο ήδη τυγχάνει επεξεργασίας.

Πάντως, οι ζυμώσεις που γίνονται αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να καθορίσουν και με ποιο συγκεκριμένα βήματα τον οδικό χάρτη της ιδιωτικοποίησης της Cyta κατά τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει εξάλλου, να σημειωθεί πως η καθυστέρηση δεν συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις για τον οργανισμό αφού έντονη είναι η πεποίθηση τόσο εντός της Cyta όσο και στην κυβέρνηση πως ο ημικρατικός έχει τέτοια αξία που αναλόγως και των οικονομικών συνθηκών στην Κύπρο τη στιγμή που θα αποφασισθεί η αποξένωσή του από το κράτος θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την καλή τιμή που δύναται να εξασφαλίσει από ξένους επενδυτές.

 

Δειτε Επισης

Η Cosmos Business Systems υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση Data Center της CΥΤΑ
Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου
Πώς το ΑΙ αναβαθμίζει συνολικά το CRM και οι λύσεις που προσφέρει η Softone
ΓΔΕΕ: Άκυρο το πρόστιμο από Κομισιόν κατά της Google για το AdSense
Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία: Έννοιες συνυφασμένες με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου
SignalGeneriX: Η πρώτη κυπριακή εταιρεία που διακρίνεται στα διεθνή βραβεία αριστείας τεχνολογίας στρατού 2024
Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου
Cablenet: Φέρνει το γαλλικό πρωτάθλημα Ligue 1 ξανά στην οθόνη σας με νέα πενταετή συμφωνία