Επαφές Λακκοτρύπη στο Λονδίνο για την ενέργεια

Ολοήμερες επαφές με Βρετανούς κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, με κύριο αντικείμενο την ενέργεια, έχει τη Δευτέρα στο Λονδίνο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης. Η πρώτη συνάντηση της ημέρας περιελάμβανε συζήτηση με εκπροσώπους σημαντικών εταιρειών από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Οικοδεσπότες της συνάντησης ήταν αξιωματούχοι του Oil & Gas UK, του οργανισμού που εκπροσωπεί τη βρετανική βιομηχανία αξιοποίησης υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία υπήρξε εκπροσώπηση και της βρετανικής κυβέρνησης, ο κ. Λακκοτρύπης παρουσίασε το περίγραμμα των σχεδίων της κυπριακής κυβέρνησης για τον τομέα της ενέργειας, δίνοντας έμφαση στους επιμέρους τομείς που πιστεύεται ότι συνιστούν επενδυτικές ευκαιρίες για τις βρετανικές εταιρείες. Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι από την πλευρά τους παρουσίασαν τους τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών τους και τις σκέψεις τους περί πιθανής εμπλοκής τους στην Κύπρο.

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Λακκοτρύπη με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρκ Σίμοντς στο Φόρεϊν Όφις. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, καθώς και η στρατηγική της Λευκωσίας για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Ενέργειας είχε γεύμα με εκπροσώπους κορυφαίας νομικής εταιρείας του Σίτι του Λονδίνου, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται των νομοθεσιών περί δραστηριοτήτων στη θάλασσα και κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών.

Το πρόγραμμα των επαφών του κ. Λακκοτρύπη ολοκληρώνεται με τις συναντήσεις με την Deutsche Bank, την PWC (για θέματα βέλτιστης κτιριακής ενεργειακής απόδοσης) και με δείπνο εργασίας με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου και τους στρατηγικούς εταίρους του σχετικά νεοσύστατου Συμβουλίου.
Σε δηλώσεις του έξω από το Φόρεϊν Όφις ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του από το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των επαφών του. «Οι σημερινές συναντήσεις, όπως αυτή που ολοκληρώσαμε τώρα με τον Βρετανό υπουργό, είναι συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Η.Β. τον περασμένο Ιανουάριο. Είναι στα πλαίσια του θεσμοθετημένου ενεργειακού διαλόγου που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Ιανουάριο να αρχίσει και αφορά τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Η.Β. στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να πω ότι μέχρι τώρα βρήκαμε πολύ θετικό κλίμα τόσο από εταιρείες ιδιωτικές που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Κύπρο ή επενδύουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, αλλά και από την κυβέρνηση του Η.Β. η οποία είναι διατεθειμένη να μας παρέχει όποια βοήθεια χρειαστούμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ερωτηθείς για το κεντρικό θέμα συζήτησης κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της βρετανικής βιομηχανίας ενέργειας, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό ήταν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του νησιού και για τους τρόπους πιθανής εμπλοκής όλων αυτών των εταιρειών στην Κύπρο. «Στόχος μας, όπως έχω πει και στο παρελθόν, είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα που αφορούν την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Βρήκαμε εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση και είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες εβδομάδες, μήνες θα έχουμε αρετές συναντήσεις και στη Λευκωσία», σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας.

Στις συναντήσεις τον κ. Λακκοτρύπη συνόδευαν ο Ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης και ο Εμπορικός Ακόλουθος Φίλιππος Χριστοφή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Ανανεώθηκε η θητεία τεσσάρων γενικών διευθυντών
Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο
Όλα ρευστά για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον Great Sea Interconnector-Οι κόκκινες γραμμές Παπαναστασίου
Τα τρία σενάρια για τη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Κυριάκος Χατζηγιάννης: Δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον για GSI, να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη των Αμερικανών
Γιώργος Παπαναστασίου: Καλά νέα για το έργο αν ισχύει η συμμετόχη της Meridiam στον GSI-Προχωρά κανονικά η Κ.Δ.
Η είσοδος της Meridiam στον GSI και τι σημαίνει για την πορεία υλοποίησης του έργου-Τι λένε στον ΑΔΜΗΕ
Δυναμικό μπάσιμο της γαλλικής Meridiam στον Great Sea Interconnector…Κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μαζί με ΑΔΜΗΕ
Ανησυχία πρατηριούχων για νέα έρευνα ΕΠΑ στην αγορά καυσίμων κίνησης-«Μπορεί να διαρκέσει έως έξι έτη…»
ΟΠΕΚ+: Ανησυχεί για τη δέσμευση του Τραμπ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο