BSA: Στο 47% τα πειρατικά λογισμικά παρά τις ανησυχίες

Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, γνωρίζουν τους κινδύνους ασφάλειας στους οποίους ενδεχομένως θα εκτεθούν από τη χρήση μη εξουσιοδοτημένων λογισμικών. Ανάμεσα στις βασικές τους ανησυχίες είναι οι επιθέσεις από χάκερς καθώς και η απώλεια δεδομένων. Παρόλα αυτά στην Κύπρο το 2013, ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 47% των λογισμικών έχει εγκατασταθεί παράνομα σε προσωπικούς υπολογιστές.

Αυτά καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα, ανακοίνωσε πρόσφατα η BSA Global Software Survey, τονίζοντας την ανάγκη για πρακτικές αποτελεσματικής διαχείρισης λογισμικών, ειδικότερα για επιχειρήσεις.

 

«Η χρήση αδειοδοτημένου λογισμικού, δεν διασφαλίζει μόνο τις θέσεις εργασίας των προγραμματιστών, αλλά και την άψογη λειτουργία του συστήματος, το οποίο παραμένει πάντοτε ανανεωμένο και απαλλαγμένο από απειλές που αφορούν την ασφάλεια» δήλωσε ο Νικόλας Κτενάς εκ μέρους του Δικηγορικού Γραφείου “Ανδρέα  Νεοκλέους & Σια”, νομικών συμβούλων της BSA στην Κύπρο. “Σήμερα, που ο επιχειρηματικός κόσμος εξαρτάται ακόμα περισσότερο από την τεχνολογία, κύριο μέλημα του κάθε οργανισμού θα έπρεπε να ήταν η διασφάλιση νομίμων και αδειοδοτούμενων λογισμικών προγραμμάτων από όλα τα στελέχη του”, σημείωσε.
Η έρευνα «BSA Global Software Survey» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια για λογαριασμό της BSA από την IDC. Η φετινή έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 34 αγορές σε σύνολο 22,000 καταναλωτές και χρήστες υπολογιστών σε επιχειρήσεις καθώς και σε 2000 IT managers. Μεταξύ άλλων, η έρευνα κατέδειξε ότι:  
•    Ο αριθμός εγκατάστασης μη εξουσιοδοτημένων λογισμικών στην Κύπρο για το 2013 ήταν 47%, με πτώση 1% σε σχέση με το 2011. Η εμπορική αξία χρήσης μη εξουσιοδοτημένου λογισμικού ανήλθε σε 19 εκατομμύρια δολάρια

•    Ο βασικός λόγος για τους χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο για να μην χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό, είναι οι κίνδυνοι από απειλές κακόβουλων λογισμικών. Ανάμεσα στα ρίσκα τα οποία σχετίζονται με την χρήση παράνομων λογισμικών, 64% των χρηστών παγκόσμια έχει ως πρώτη ανησυχία την ενδεχόμενη πρόσβαση από χάκερς, ενώ το 59% επεσήμαναν το ενδεχόμενο απώλειας δεδομένων

•    Οι ΙΤ managers από διάφορα μέρη του κόσμου, εκφράζουν την ανησυχία ότι το μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό μπορεί να προκαλέσει ζημιές, ωστόσο οι μισοί περίπου δηλώνουν ότι είναι σίγουροι ότι το λογισμικά των εταιρειών στις οποίες εργάζονται είναι σωστά αδειοδοτημένα.

Στην Κύπρο, οι εταιρείες μέλη της BSA έχουν δραστηριοποιηθεί με στόχο να μειώσουν τη χρήση μη εξουσιοδοτημένων λογισμικών, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν εκπαίδευση της Αστυνομίας για αναγνώριση πειρατικών λογισμικών, βοηθώντας τους παράλληλα με τεκμήρια έτσι ώστε να τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης, έχουν υλοποιηθεί ενημερωτικές εκστρατείες επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα χρήσης νόμιμων λογισμικών. Μαζί με αυτές τις ενέργειες, η BSA και τα μέλη της, υλοποιούν παράλληλα ένα πρόγραμμα με σκοπό να προσεγγίσουν τοπικές εταιρείες με την ιδέα SAM (Software Asset Management). Το SAM μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να ελέγξουν το κόστος και τα επιχειρηματικό ρίσκο, τη βελτιστοποίηση  υφιστάμενων επενδύσεων και παράλληλα στον περιορισμό νομικού ρίσκου που προκύπτει από τη παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης, έχουν γίνει εκστρατείες «mystery shopper», στους μεταπωλητές ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού σε ολόκληρη την Κύπρο, με σκοπό να εντοπισθεί παρατυπία με σκοπό να προστατευτούν αυτοί που λειτουργούν σωστά.
 «Η χρήση μη αδειοδοτημένων λογισμικών είναι θέμα οργανωτικό – και αυτή η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι χρειάζεται βελτίωση», είπε η Πρόεδρος της BSA και CEO Victoria Espinel. «Υπάρχουν βασικά βήματα τα οποία κάθε εταιρεία μπορεί να κάνει έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι είναι πλήρως συμβατή, όπως η καθιέρωση επίσημης πολιτικής για άδεια χρήσης λογισμικού και τη διατήρηση προσεγμένων αρχείων»
Ανάμεσα σε άλλα ευρήματα η έρευνα της BSA έδειξε:
•    Το παγκόσμιο ποσοστό το οποίο αφορά την παράνομη εγκατάσταση λογισμικών ανέβηκε από το 42% που ήταν το 2011 σε 43% για το 2013,  καθώς οι αναδυόμενες αγορές, όπου η χρήση λογισμικού χωρίς άδεια είναι πιο διαδεδομένη, συνεχίζουν να καταγράφουν αυξητική τάση  σε όλους τους εν λειτουργία υπολογιστές .
•    Η εμπορική αξία των μη εξουσιοδοτημένων λογιστικών που έχουν εγκατασταθεί παγκόσμια για το έτος 2013 ανέρχεται σε 62.7 δισεκατομμύρια δολάρια
•    Η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό εγκατάστασης  μη-εξουσιοδοτημένων λογισμικών σε υπολογιστές για το 2013 είναι η Ασία– Ειρηνικού με 62%. Αυτό αντιπροσωπεύει 2% αύξηση από το 2011 με την εμπορική αξία εγκατάστασης μη εξουσιοδοτημένων λογισμικών να ανέρχεται σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια.  
•    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό έπεσε κατά δύο μονάδες στο 31% το 2013 με την εμπορική αξία των παράνομα εγκαταστημένων λογισμικών να ανέρχεται σε 13.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δειτε Επισης

Στην Logicom Solutions ο εκσυγχρονισμός και επέκταση της υποδομής ασύρματου δικτύου του Παν. Κύπρου
Η Cosmos Business Systems υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση Data Center της CΥΤΑ
Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου
Πώς το ΑΙ αναβαθμίζει συνολικά το CRM και οι λύσεις που προσφέρει η Softone
ΓΔΕΕ: Άκυρο το πρόστιμο από Κομισιόν κατά της Google για το AdSense
Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία: Έννοιες συνυφασμένες με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου
SignalGeneriX: Η πρώτη κυπριακή εταιρεία που διακρίνεται στα διεθνή βραβεία αριστείας τεχνολογίας στρατού 2024
Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου