Eurosuccess Consulting: Υποστήριξη ανήλικων κρατούμενων

Ο Συμβουλευτικός Οργανισμός Eurosuccess Consulting συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα “My Community Passport – Key Competencies for Minor Offender Reintegration” – MyCompass. Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη των ανήλικων παραβατών στο πλαίσιο της αποτελεσματικής προετοιμασίας για την επανένταξή τους. Η δια βίου μάθηση και οι βασικές ικανότητες, είναι τα καλύτερα εργαλεία που μπορούμε να μοιραστούμε με τους νέους μας, στη προσπάθεια τους να γίνουν ολοκληρωμένοι και υπεύθυνοι ενήλικες.

Για το λόγο αυτό, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα όπου με τη βοήθεια των εκπαιδευτών, από σχολεία και τα κέντρα κράτησης, θα βοηθήσει και θα προετοιμάσει τους ανήλικους παραβάτες στη χρήση των αρμοδιοτήτων, για να διευκολύνουν την προσωπική εξέλιξη, την απασχολησιμότητα και τη συμμετοχή τους στην περαιτέρω εκπαίδευση.

Αυτό σημαίνει:
•    Επίδειξη προσοχής για το θέμα της νεανικής επανένταξης
•    Συμμετοχή της στενής κοινότητας γύρω από κέντρα κράτησης
•    Προτεραιότητα στους νέους να εργαστούν σε όλα τα στάδια του έργου

Κύριος υποστηρικτής του εν λόγω έργου όσο αφορά τον τομέα της Κύπρου, είναι το Τμήμα Κεντρικών Φυλακών, το οποίο παρέχει σημαντική υποστήριξη σε όλα τα στάδια του έργου.

Το εν λόγω έργο δημιουργήθηκε μετά από μεγάλη έρευνα, η οποία διεξήχθη στον εν λόγω τομέα από ήδη ανεπτυγμένα έργα και εκτίμηση των αναγκών που αναλαμβάνει κάθε εταίρος. Μέχρι τώρα έχει διενεργηθεί έρευνα σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες σχετικά με τις ανάγκες και τις ικανότητες των νέων, αλλά και των καθηγητών από την κοινωνία και τα από τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, δημιουργήθηκαν τα εκπαιδευτικά υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην πιλοτική εκπαίδευση των καθηγητών και των νέων, τόσο εντός όσο και εκτός φυλακών.

Για τους σκοπούς της πιλοτικής εκπαίδευσης των υλικών που έχουν παραχθεί, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δύο συναντήσεις: η πρώτη στο χώρο των κεντρικών φυλακών μεταξύ ανήλικων κρατουμένων και νέων από την κοινότητα, και η δεύτερη μεταξύ εκπαιδευτών από τις Κεντρικές φυλακές, από πανεπιστήμια και από την κοινότητα. Στις εν λόγω συναντήσεις, έγινε η παρουσίαση του έργου και των στόχων του, των εκπαιδευτικών υλικών, καθώς και των επόμενων απαιτούμενων ενεργειών.

Η ολοκλήρωση της πιλοτικής εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2014, με συνάντηση των εκπαιδευτών εντός και εκτός των φυλακών αλλά και των νέων εκτός φυλακών. Στην εν λόγω συνάντηση, έγινε παρουσίαση των θεμάτων που ανάλαβε για ανάπτυξη ο κάθε εκπαιδευτής, ανταλλάχθηκαν απόψεις και εμπειρίες μεταξύ των εκπαιδευτών και των νέων, και τέλος έγινε αξιολόγηση της εκπαίδευσης και γενικά του όλου προγράμματος από τους συμμετέχοντες.

Κατά το διήμερο 05 και 06 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση του έργου στη Κύπρο. Στην εν λόγω συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από όλες τις συμμετέχουσες χώρες και συζητήθηκαν οι εμπειρίες της κάθε χώρας σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή, οι επόμενες ενέργειες, όπως επίσης θέματα σχετικά με την διάδοση και προώθηση του έργου.

Εκτιμάται πως τα αποτελέσματα του έργου θα αποβούν χρήσιμα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για τις Φυλακές της κάθε χώρας η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Μαζί με την Eurosuccess Consulting, στο έργο MYCOMPASS συμμετέχουν οργανισμοί και ιδρύματα με πολύχρονη εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης κρατουμένων και στη διεκπεραίωση προγραμμάτων δια βίου μάθησης. Οι οργανισμοί αυτοί είναι:
•    Center for Promoting Lifelong Learning – Ρουμανία
•    Buziaş Rehabilitation Center – Ρουμανία
•    European Prison Education Association (EPEA) Malta Branch – Μάλτα
•    Inovative Prison System (IPS) – Πορτογαλία
•    Psichologines Paramos lr Konsultavimo Centras (PPCK) – Λιθουανία
Το έργο έχει διάρκεια δύο χρόνια, από 01/11/2012 - 31/10/2014.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου www.my-compass-project.eu ή/και της Eurosuccess Consulting  www.eurosc.eu .

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο