ΥΠΟΙΚ: Στόχος να μείνουμε έξω στις αγορές
08:10 - 23 Ιουνίου 2014
Η κίνηση του κυπριακού κράτους να απευθυνθεί στις αγορές και η επιτυχία του εγχειρήματος υποβοηθά και προετοιμάζει μια ανάλογη κίνηση και εκ μέρους των κυπριακών τραπεζών, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι “στις ίδιες τις τράπεζες και στην εποπτική αρχή εναπόκειται ο προγραμματισμός μιας ανάλογης κίνησης η οποία χωρίς αμφιβολία αν αποφασίζετο θα ήταν εξίσου καθοριστικής και στρατηγικής σημασίας”.
Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο ΥΠΟΙΚ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “θα πρέπει να αξιοποιηθεί το έντονο και επιβεβαιωμένο πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον και η χρονική περίοδος έχει σημασία”, προσθέτοντας ότι “αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να αποφασίζονται και δεν αποφασίζονται στο πολιτικό επίπεδο αλλά με τρόπο τεχνοκρατικό”.
“Αυτό έπραξε η Κυβέρνηση, η οποία βασίστηκε στις εξειδικευμένες συμβουλές των συμβούλων και των τεχνοκρατών μας” και “το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι τράπεζες για να αποφασίσουν και την κατάλληλη στιγμή αλλά και το σωστό τρόπο μιας ανάλογης κίνησης”.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα ακολουθήσουν άλλες κινήσεις δανεισμού της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “αυτός πρέπει να είναι ο στόχος”, προσθέτοντας ότι “ένα κράτος πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή και σε διαρκεί βάση τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του”.
“Ήταν αυτή η απώλεια της δυνατότητας εκ μέρους της Κύπρου να δανείζεται και να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της που μας οδήγησε στις μεγάλες δυσκολίες και τελικά στο μνημόνιο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αποτελεί κορυφαίο στόχο η πλήρης αποκατάσταση αυτή της δυνατότητας, αποτελεί τον στρατηγικό στόχο”.
“Η κίνηση της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν ούτε μεμονωμένη ούτε αποσπασματική αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού προς την κατεύθυνση της πλήρους και οριστικής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης αλλά και της δυνατότητας της Κύπρου να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της”, επισήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επόμενη έξοδο της Κύπρου στις αγορές, ο ΥΠΟΙΚ, αφού σημείωσε ότι αυτά τα πράγματα δεν προαποφασίζονται και ούτε και ανακοινώνονται, είπε ότι “λειτουργώντας με τον ίδιο προσεκτικό και μελετημένο τρόπο, αξιολογώντας τεχνοκρατικά και τις ανάγκες και τα δεδομένα των αγορών θα αποφασιστεί και το επόμενο βήμα”.
“Το σημαντικότερο είναι ότι ένα χρόνο μετά την κορύφωση των προβλημάτων της οικονομίας έχουμε καλύψει έδαφος, είναι καλύτερα τα πράγματα”, αλλά “έχουμε δρόμο να διανύσουμε”.
Ανέφερε ότι “αν συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την προσπάθεια θα μπορέσουμε να προβούμε σε όλες τις υπόλοιπες κινήσεις που χρειάζονται χωρίς τις οποίες ο μεγαλύτερος στόχος της ανάκαμψης και της ανάπτυξης δεν μπορεί να επιτευχθεί”.
Εξήγησε ότι “δεν μπορεί μια οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης όταν δεν είναι σε θέση να δανειστεί” και σημείωσε ότι “αυτή είναι η σημασία και το μεγάλο όφελος της κίνησης” με την έξοδο στις αγορές.
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του οίκου αξιολόγησης Fitch ότι η επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές δεν θα είναι μόνιμη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “δεν θα είναι μόνιμη εάν χαλαρώσουμε την προσπάθεια, αν επιστρέψουμε στις προσεγγίσεις και τις νοοτροπίες της αναβλητικότητας και των αμφιταλαντεύσεων”, προσθέτοντας ότι θα είναι μόνιμη η επιστροφή στις αγορές “αν συνεχίσουμε την προσπάθεια για την μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας”.
Ερωτηθείς κατά πόσον το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε από την έξοδο της Κύπρου στις αγορές θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν και οι τράπεζες, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι τράπεζες επιχειρούν αυτή την περίοδο, αξιοποιώντας και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται διεθνώς, την κεφαλαιουχική τους ενίσχυση”.
Ερωτηθείς σε τι ποσό βρίσκεται ο εσωτερικός δανεισμός της Κύπρου και κατά πόσον θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξόφλησης εσωτερικού δανεισμού, ο κ. Γεωργιάδης αφού εξήγησε ότι η ύπαρξη εσωτερικού δανεισμού “δεν αποτελεί αρνητικό δεδομένο υπό ομαλές συνθήκες”, είπε, ωστόσο, ότι “ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού χρέους είχε αντληθεί από το εσωτερικό επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού”, προσθέτοντας ότι με την επάνοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, χωρίς να αυξάνεται το συνολικό δημόσιο χρέος “θα εξοφλήσουμε ένα μέρος υφιστάμενου, ακριβότερου και πιο βραχυπρόθεσμου εσωτερικού δανεισμού, με προφανή οφέλη που θα έχουν αντανάκλαση και στη διαθέσιμη ρευστότητα στην εσωτερική αγορά και στα διαθέσιμα κεφάλαια των τραπεζών μας”.
“Πολλαπλά είναι τα οφέλη και είναι για αυτό που επιθυμούμε αυτή η προσπάθεια να έχει και συνέχεια”, επισήμανε.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα υπάρξει κάποια εξέλιξη άμεσα στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αποτελεί προϋπόθεση η συνέχιση της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας, πολιτική που έφερε την οικονομία να είναι σε καλύτερη θέση από ότι πριν ένα χρόνο”.
Αναφέροντας ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει “εξέλιξη ακόμη σε αυτό το πεδίο”, προσθέτοντας ότι μέσα στα πλαίσια του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος θα πρέπει “να επιλεγούν οι σύμβουλοι για προώθηση της προσπάθειας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Σε σχέση με τη ψήφιση μνημονιακών νομοσχεδίων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Βουλή “έχει έγκαιρα εξετάσει και υπερψηφίσει όλες τις μνημονιακές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί ενώπιον της”, προσθέτοντας ότι “η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουμε δρόμο να διανύσουμε, υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν”.
Ανέφερε ότι μνημονιακά νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής είναι “η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση της κοινωνικής επιδοματικής πολιτικής με το γνωστό ΕΕΕ και η θέσπιση του θεσμού της τραπεζικής διαμεσολάβησης που αποτελεί τον πρώτο σημαντικό βραχίονα ή εργαλείο σε μια προσπάθεια για την διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων”.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές της αντιπολίτευσης για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση και συμπεριφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων, είτε βρίσκονται στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι “αυτή η υπευθυνότητα του πολιτικού μας συστήματος παρά τις επιμέρους διαφωνίες καταγράφεται και αναγνωρίζεται από όσους μας παρακολουθούν και μας κρίνουν από το εξωτερικό”.
Ανέφερε ότι θεωρεί “σημαντική αυτή την συμπόρευση” και ότι “κοινή είναι η προσπάθεια για τη διόρθωση όλων των προβλημάτων που είχαν επιβαρύνει την κυπριακή οικονομία”.
“Θεωρώ ότι είναι ειλικρινής οι αγωνίες όλων μας έστω και αν υπάρχουν σε επιμέρους ζητήματα διαφορετικές προσεγγίσεις”, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ