Powered by

ΕΚΤ: Πακέτο μέτρων κατά αποπληθωρισμού

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι πληροφορίες που φέρουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην επόμενη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου, να ανακοινώνει τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων που παρουσιάζονται στην Ευρωζώνη.

Ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΚΤ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η ΕΚΤ προετοιμάζει ένα πακέτο αποφάσεων για τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου, περιλαμβανομένων της μείωσης όλων των βασικών της επιτοκίων και στοχευμένων μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στα μέτρα που ετοιμάζονται περιλαμβάνεται και η για πρώτη φορά μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ σε αρνητικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες αντί να καταθέτουν χρήματα στην ΕΚΤ θα στραφούν προς τη διοχέτευση των χρημάτων αυτών προς την πραγματική οικονομία.

Πάντως, ενώ η ΕΚΤ επιμένει πως δεν διαπιστώνει καμία αποπληθωριστική απειλή, τα στοιχεία της Ευρωζώνης για τον Μάιο, τα οποία θα δημοσιευθούν πριν τη συνάντηση της 5ης Μαΐου, αναμένεται να καταδείξουν πληθωρισμό μόλις 0,7%, δηλαδή κάτω του 1,0% για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Η επίδοση αυτή βρίσκεται μέσα στα όρια που καθόρισε ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ως «ζώνη κινδύνου».

«Γνωρίζουμε τους κινδύνους από μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού», δήλωσε ο κ. Ντράγκι σε ένα συνέδριο την περασμένη εβδομάδα στην Πορτογαλία, προσθέτοντας πως τόσο αυτός όσο και η συνάδελφοί του βρίσκονται σε επαγρύπνηση για οποιοδήποτε αρνητικό σπιράλ.

Αυτό που δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι στο παρόν στάδιο είναι το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ακολουθήσει τα χνάρια της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας και να τυπώσει χρήμα.

Το ΔΣ της τελευταίας συνέρχεται την ίδια μέρα με την ΕΚΤ και θεωρείται πολύ πρόωρο να αποφασίσει αύξηση επιτοκίων αν και η σθεναρή οικονομική ανάκαμψη και η αύξηση της δραστηριότητας στον οικιστικό τομέα φαίνεται να αποδομούν τη συναίνεση ότι η προοπτική πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής αναμένεται περί τα τέλη του χρόνου.

ΗΠΑ αναμονή για τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή η δημοσίευση των στοιχείων για την αγορά εργασίας, που θεωρείται παγκοσμίως ο πιο ισχυρός δείκτης για την πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Reuters, εκτιμάται ότι τον Μάιο δημιουργήθηκαν 220.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ με τον δείκτη της ανεργίας να βρίσκεται στο 6,4%.

Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, καθώς κτυπήθηκε από τον έντονο χειμώνα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε. Τα πρακτικά από την προηγούμενη συνάντηση της Fed καταδεικνύουν τις πρώτες συζητήσεις για μια υποχώρηση από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια μετά τον σταδιακό τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί