ΟΟΣΑ: Ανοίγει η ψαλίδα πλούσιων-φτωχών

Η ανισότητα εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες αντί να αμβλύνεται, διευρύνεται. Αυτό αναφέρει μια έκθεση που παρουσιάστηκε στο Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Σύμφωνα με αυτήν, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών θα πετύχουν μόνο αν δούμε πέρα ​​από το εισόδημα. Αν έχουν όλοι πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και δημόσιες υποδομές.

Ακόμη και στις χώρες εκείνες που βιώνουν μια επιστροφή στην ανάπτυξη, αυτό δεν μεταφράζεται σε βελτίωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλά κυρίως σε αύξηση της παραγωγικότητας.

Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει επίσης την ανάπτυξη που καθορίζεται από την καινοτομία. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται πάντως ολοένα και περισσότερες ανεπτυγμένες αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Μαριάνα Ματζουράτο, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, σχολιάζει: “Αυτό το είδος ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας συχνά χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους φορολογούμενους, αλλά τα οφέλη δεν έρχονται πίσω σε αυτούς. Κοινοί είναι οι κίνδυνοι, όχι και οι ανταμοιβές. Για αυτό απαιτείται να επανεξετάσουμε το φορολογικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά εφαρμόζεται από την δεκαετία του ’80 και δεν ανταποκρίνεται στο σήμερα, είναι οπισθοδρομικό”.

Οι ανισότητες, η ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η εμπιστοσύνη στις οικονομικές πολιτικές είναι τα ζητήματα του διήμερου Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, στο οποίο συμμετέχουν αντιπροσώπους κυβερνήσεων όλου του κόσμου, οικονομολόγοι, ερευνητές και επιχειρηματίες.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη
Τουρκία: Από 70% σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός το 2026