Πλάνα για τη Wall Street ετοιμάζει η κινεζική Alibaba

Τα σχέδια του για την προσφορά μετοχών στις ΗΠΑ υπέβαλε ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding Ltd. όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Στην αίτηση της η Alibaba σημειώνει ότι σχεδιάζει να αντλήσει 1 δισ. δολ. στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) αν και το νούμερο αυτό εκτιμάται ότι θα αλλάξει όταν οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τις επαφές προκειμένου να διαπιστώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η συμφωνία θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισ. δολ. ανάλογα με την τιμή της μετοχής και τον αριθμό των μετοχών που θα αποφασίσουν να πουλήσουν οι βασικοί μέτοχοι, αναφέρουν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία έδειξαν ότι για τους 12 μήνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι τρεις ηλεκτρονικές αγορές της Alibaba –Taobao, Tmall και Juhuasuan – είχαν 231 εκατ. ενεργούς αγοραστές και 8 εκατ. ενεργούς πωλητές με τον τζίρο να φτάνει τα 248 δισ. δολ.

Για το έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου η Alibaba εμφάνισε κέρδη 1,35 δισ. δολ. με έσοδα 5,55 δισ. δολ. Η κινεζική εταιρεία έχε 7,9 δισ. δολ. σε μετρητά, ισοδύναμα μετρητών και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και 4,9 δισ. σε μακροπρόθεσμο χρέος.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την αξία του κινεζικού κολοσσού κυμαίνονται από 115 δισ. δολ. μέχρι 245 δισ. δολ. τοποθετώντας την εταιρεία από την 50η έως την 15η θέση μεταξύ των κορυφαίων εισηγμένων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Η διαδικασία για την προώθηση της IPO στους επενδυτές θα ξεκινήσει μετά την έγκριση της αίτησης από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν σχεδιάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή στο Nasdaq.

Οι τράπεζες Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc., J.P. Morgan Chase & Co. και Morgan Stanley είναι κύριοι ανάδοχοι μαζί με την Citigroup Inc.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη
Τουρκία: Από 70% σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός το 2026