Οι πρώτοι 11 τρισεκατομμυριούχοι το 2039

Έχει αναρωτηθεί κανείς πόσα είναι ένα τρισεκατομμύριο δολάρια; Είναι ένα εκατομμύριο εκατομμύρια! Εδώ και αρκετά χρόνια - μια δεκαετία τουλάχιστον - οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο «μετράνε» κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια. Το ρεκόρ των 100 δισ. δολαρίων δεν το έχει σπάσει ακόμη κανείς, καθώς ο Μπιλ Γκέιτς, ο Κάρλος Σλιμ, ο Γουόρεν Μπάφετ και η παρέα τους δεν διαθέτουν πάνω από 60 με 70 δισ. δολ. έκαστος, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Φορμπς».
 
Ωστόσο είναι ζήτημα 25ετίας για να δημιουργηθεί ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος, ανέφεραν τη Δευτέρα 5 Μαΐου,  οι «Τάιμς» του Λονδίνου! Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται έρευνα ενός ειδικευμένου στα φορολογικά (και στα μελλοντολογικά) Αμερικανού δικηγόρου, του Μπομπ Λορντ, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Inequality.org. 
Οι λονδρέζικοι «Τάιμς» αναφέρουν επίσης, την πρόβλεψη μελλοντολόγων της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, οι οποίοι υπολογίζουν ότι το 2039 δεν θα υπάρχει μόνο ένας αλλά... 11 τρισεκατομμυριούχοι! Ασφαλώς είναι περιορισμένη η αξία παρόμοιων προβλέψεων που βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο οικονομικό «ατύχημα», σαν την πρόσφατη κρίση του 2008, ότι δεν θα  διαταραχθεί ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός και ότι ο παγκόσμιος πλούτος θα συνεχίσει να συγκεντρώνεται από τους πολλούς στους λίγους. Διότι το μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου που κρατούν οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί έχει αυξηθεί από το 1% στο 3% του συνόλου από το 1982 που τηρεί τα σχετικά στοιχεία το «Φορμπς». Και, εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με έρευνα της Οργάνωσης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Oxfam, οι πλουσιότεροι 85 ιδιώτες του πλανήτη κατέχουν περισσότερο πλούτο από τους μισούς κατοίκους της Γης (από τα φτωχότερα 3,5 δισεκατομμύρια δηλαδή) - το στοιχείο αυτό το αναφέρουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου.  
 
Ποιος μπορεί να είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος, άραγε, ώστε να μπορεί (θεωρητικό παράδειγμα που γράφει η λονδρέζικη εφημερίδα) να αγοράσει… κάθε τετραγωνικό μέτρο που πωλείται σήμερα στο Λονδίνο; Μπορεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος σήμερα στον κόσμο, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος θα είναι τότε μόλις 83 ετών (θα είναι μικρότερος από όσο ο αειθαλής Μπάφετ σήμερα). Σήμερα, έχει μόλις 72 δισ. δολάρια και επιπλέον δεν είναι πλέον μεγαλομέτοχος στη Microsoft - τον ξεπέρασε κατά τι ο Στιβ Μπάλμερ! 
 
«Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος δεν θα είναι ο Γκέιτς, αλλά κάποιος που θα εφεύρει κάτι σαν το PC, κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί να δώσει λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως αυτό το νερού. Μπορεί να είναι και κάποιος που θα επινοήσει κάτι που ουδείς φαντάζεται σήμερα ότι χρειάζεται, κάτι σαν το facebook», δήλωσε στους λονδρέζικους «Τάιμς» ο Όλιβερ Γουίλιαμς, αναλυτής της Wealth Insight. Όχι πως θα θυμάται κανείς τι προβλέπει ο Λορντ ή η Credit Suisse, αλλά κάποιοι αναλυτές κρατούν καλύτερη «πισινή» και τοποθετούν τη δημιουργία του πρώτου τρισεκατομμυριούχου σε 50 χρόνια. 
Πηγή: www.tanea.gr
 

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη