Μαστίγιο και καρότο για NPLs

Η σχετικά καλή πορεία του προγράμματος, φαίνεται να δίδει χρονικό περιθώριο στο θέμα των εκποιήσεων υποθηκευμένων ακινήτων που αποτελούν κύριες κατοικίες.

Τόσο από πλευράς υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη όσο και από πλευράς τρόικας, αυτό που αφήνεται να νοηθεί είναι πως στο στόχαστρο των εκποιήσεων πρώτα θα βρεθούν εξασφαλίσεις που αφορούν εμπορικά δάνεια.
Συγκεκριμένα, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως το νομοσχέδιο που θα αφορά εκποιήσεις υποθηκευμένων εξασφαλίσεων φυσικών προσώπων δεν θα τεθεί προς ψήφιση εντός καλοκαιριού όπως προβλεπόταν αλλά θα δοθεί παράταση.

 

Αντίθετα, με βάση το πρόγραμμα, θα κατατεθεί προς ψήφιση η σχετική νομοθεσία που αφορά νομικά πρόσωπα. 
Από πλευράς των διεθνών δανειστών, σημειώνεται πως η κύριες κατοικίες δεν είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών τους. Σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό που επείγει είναι να αλλάξει το πλαίσιο αφερεγγυότητας αλλά και η διαδικασία για εκποιήσεις ώστε να ασκηθεί πίεση στους δανειζόμενους να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των οφειλών τους.  

Παρόμοιο στίγμα έδωσε και ο Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως στόχος από τη μία είναι οι τράπεζες να μπορούν να κινούνται εναντίον μη συνεργάσιμων πιστωτών και από την άλλη να προσφέρεται διευκόλυνση έναντι μικρών δανειζόμενων. 

Από την άλλη, η τρόικα ανησυχεί για την απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αν και θεωρεί πως ακόμα υπάρχει περιθώριο μέχρι το 60% που υπολόγιζε η Pimco ως σημείο σταθεροποίησής τους. Ένας από τους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη η τρόικα είναι πως οι υπολογισμοί της Pimco προηγήθηκαν των γεγονότων Μαρτίου 2013.
Η βελτίωση της εικόνα των NPLs σημείωσε πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο για να επανέλθει ρευστότητα στην αγορά «κάτι που καταλάβαμε πως είναι η ανησυχία όλων των φορέων στην Κύπρο», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Δεν ανησυχούμε από πλευράς σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά κυρίως επειδή με αυτήν την εικόνα δεν μπορεί να δοθεί ρευστότητα στην αγορά». 

Είναι πολύ δύσκολο να πεισθεί ένας δανειζόμενος για την ανάγκη να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του από τη στιγμή που ξέρει ότι χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια προτού έχει τις οποιεσδήποτε συνέπειες.
«Αν δεν πληρώνονται οι τράπεζες δεν μπορούν ούτε να δανείσουν», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με bad bank
Σχολιάζοντας τις κινήσεις για ενδεχόμενο διαχωρισμό των κακών περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου, η ίδια πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχολίασε πως η τρόικα δεν έχει ισχυρή άποψη για το θέμα. 

Αναγνώρισε πως έγινε απλώς μία αρχική πρώτη ενημέρωση και πως υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να επιλυθούν και να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις. Τέτοια είναι η χρηματοδότηση, η τιμή μεταφοράς των δανείων και το γενικότερο κόστος δημιουργίας της νέας οντότητας. «Είτε πάνε σε άλλη εταιρεία είτε παραμείνουν στην τράπεζα είναι και πάλι εκεί το πρόβλημα», σχολίασε χαρακτηριστικά . Το βασικό είναι να επικεντρωθεί η τράπεζα στην όσο το δυνατό καλύτερη διαχείριση τους, πρόσθεσε. 

«Όπως κι αν έχει, αν έρθουν με συγκεκριμένες προτάσεις μπορούμε να τις δούμε. Το κύριο ζήτημα είναι οι τράπεζες να επικεντρωθούν στα μη εξυπηρετούμενα».

 

 

 

Δειτε Επισης

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία