Η κρίση στην Ουκρανία κτυπά την Ρωσία

Το καταναλωτικό κλίμα στη Ρωσία διαμορφώθηκε σε νέο χαμηλό τον Απρίλιο, καθώς η κρίση στην Ουκρανία έχει πλήξει τα οικονομικά των νοικοκυριών, τις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές συνθήκες και το κλίμα για τις δαπάνες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ερευνών της Deutsche Boerse Group.

Ο δείκτης ΜΝΙ Russia Consumer Indicator έχει υποχωρήσει 11% σε σχέση με την αρχή του έτους. Ο φόβος για περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία και η κρίση στο σύνολό της, έχει αφήσει τους καταναλωτές αβέβαιους για το μέλλον των οικονομικών συνθηκών.

«Με την οικονομία να φλερτάρει με την ύφεση, δεν αποτελεί έκπληξη που το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών υποχώρησε για άλλη μια φορά σε νέο χαμηλό. Η κατάσταση στην Ουκρανία απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα και για την ώρα, είναι δύσκολο να δούμε πώς η Ρωσία θα μπορέσει να αναστρέψει την πορεία της οικονομίας της», ανέφερε ο Philip Uglow, επικεφαλής οικονομολόγος του ΜΝΙ Indicators, σε ανακοίνωσή του.

Εν τω μέσω της επιδείνωσης της αγοράς εργασίας, οι Ρώσοι ανησυχούν ιδιαιτέρως για το επίπεδο των τιμών, καθώς οι προσδοκίες τους για τον μελλοντικό πληθωρισμό διαμορφώθηκαν σε ιστορικό υψηλό, ανέφερε η έρευνα.

Ο Uglow υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί περαιτέρω φέτος, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναγκάζεται να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να προστατεύσει το ρούβλι, και οι εκροές κεφαλαίων αυξάνονται.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι