powered by

PwC: Απώλειες $150δις από λάθος άτομα σε λάθος θέσεις

Νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την PwC μετά από ανάθεση της LinkedIn αποκαλύπτει τον οικονομικό αντίκτυπο της μη αποτελεσματικής στελέχωσης των θέσεων εργασίας με τους κατάλληλους ανθρώπους

Νέα έρευνα του δικτύου επαγγελματικών υπηρεσιών PwC η οποία ανατέθηκε από το LinkedIn, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό δίκτυο επαγγελματιών στον κόσμο, αποκαλύπτει ότι η ανεπαρκής προσαρμοστικότητα – η αδυναμία επανεκπαίδευσης σε νέες δεξιότητες ή αλλαγής επαγγελματικού κλάδου – κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγικότητα και αναγκάζει τις επιχειρήσεις να σπαταλούν τεράστια ποσά σε διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Μέσα από τη μελέτη με τίτλο «Adapt to Survive» αναλύονται για πρώτη φορά πληροφορίες από τις επαφές μεταξύ 277 εκατομμύριων επαγγελματιών του Δικτύου LinkedIn αλλά και πληροφορίες για 2,600 εργαζόμενους από τη βάση δεδομένων Saratoga της PwC, ενός από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα εργαλεία μέτρησης ανθρώπινου δυναμικού και απόδοσης. Στόχος της έρευνας είναι η καταγραφή των χωρών που σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά το σωστό συσχετισμό ταλέντου και επαγγελματικών ευκαιριών.

Εξετάζονται πέντε βασικές συμπεριφορές σε έντεκα αγορές και προσδιορίζονται δύο σημαντικά «κόστη», τα οποία υπολογίζονται με βάση το σωστό συνδυασμό δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας των υπό εξέταση χωρών σε σύγκριση με την Ολλανδία η οποία σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την προσαρμοστικότητα. Τα δύο αυτά κόστη ενδέχεται να συνεπάγονται απώλειες για την παγκόσμια οικονομία της τάξης των $150 δις:

•    Χαμένη ευκαιρία για πρόσθετη παραγωγικότητα που αντιστοιχεί σε $130 δις – Η έρευνα διαπιστώνει τον ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της προσαρμοστικότητας του ταλέντου σε μια συγκεκριμένη χώρα και των επιδόσεων των εταιρειών της. Στις 11 αγορές που μελετήθηκαν, η καλύτερη αντιστοιχία ταλέντου και ευκαιριών στην αγορά εργασίας θα ήταν δυνατό να αποφέρει μέχρι και $130 δις σε παραγωγικότητα (μεταξύ άλλων $65,6 δις στην Κίνα, $29,3 δις στις ΗΠΑ και $11,7 δις στη Βραζιλία).

•    Το κόστος των προσλήψεων που θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν ανέρχεται σε $19,8 δις – Η έλλειψη πρόσβασης σε ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα, αυξάνει σήμερα το κόστος των προσλήψεων για τους εργοδότες. Το γεγονός ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εξεύρεση των κατάλληλων υποψηφίων, σε συνδυασμό με την αυξημένη πιθανότητα πρόωρων αποχωρήσεων από τον οργανισμό λόγω ανεπαρκούς συνδυασμού ταλέντου και θέσεως εργασίας, στοιχίζουν στις εταιρείες των χωρών που μελετήθηκαν $19,8 δις που θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα σύμφωνα με τη Βαθμολογία Προσαρμοστικότητας Ταλέντου

Η έρευνα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα οικονομιών σε ό,τι αφορά το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται, το μέγεθος και τα είδη των κλάδων που τις αποτελούν. Για κάθε αγορά υπολογίζεται μια «Βαθμολογία Προσαρμοστικότητας Ταλέντου» η οποία βασίζεται σε πέντε βασικές συμπεριφορές: το μέσο αριθμό αλλαγής κλάδου εκ μέρους των επαγγελματιών στη συγκεκριμένη αγορά, το μέσο αριθμό των θέσεων που κατέχει ένας επαγγελματίας κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, το μέσο αριθμό εσωτερικών προαγωγών εντός της αγοράς, το μέσο αριθμό εργοδοτών που αλλάζει ένας επαγγελματίας και το μέσο αριθμό κενών θέσεων εργασίας διά τον πληθυσμό της αγοράς.

Η Βαθμολογία Προσαρμοστικότητας Ταλέντου αποτελεί ένα ισχυρό δείκτη της ικανότητας μιας αγοράς να ανταποκριθεί σε μελλοντικές διαφοροποιήσεις της ζήτησης, και δεν καταγράφει την εικόνα της τρέχουσας οικονομικής απόδοσης. Οι βαθμολογίες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα, με πρώτη στην κατάταξη την Ολλανδία, χάρη στο πολύγλωσσο ανθρώπινο δυναμικό της και τη διεθνή επιχειρηματική της βάση.

Αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα καταγράφουν χαμηλές βαθμολογίες λόγω του μικρότερου αριθμού ώριμων κλάδων και του γεωγραφικού τους μεγέθους, που περιορίζει την κινητικότητα του ταλέντου.

Οικονομίες με καλές επιδόσεις, όπως η Γερμανία, βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης από ό,τι θα ανέμενε κανείς, εν μέρει λόγω του ότι πρόκειται για μια εξειδικευμένη οικονομία που λειτουργεί καλά ενόσω επικρατεί ευημερία και σταθερότητα στους διάφορους κλάδους, όπως συμβαίνει σήμερα. Ωστόσο, το συγκεκριμένο αυτό γνώρισμα περιορίζει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Michael Rendell, Συνέταιρος, Διευθυντής Παγκόσμιων Εργασιών Ανθρώπινου Δυναμικού της PwC, δήλωσε: «Η παγκόσμια ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, θέσεις εργασίας παραμένουν κενές και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εκφράζουν ανησυχία για το αυξανόμενο χάσμα δεξιοτήτων. Όσο βελτιώνεται η προσαρμογή των εργοδοτών και των εργαζομένων στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και οι δεξιότητες τους ευθυγραμμίζονται με τις διαθέσιμες ευκαιρίες, τόσο θα αυξάνεται και η παραγωγικότητα των οργανισμών. Η έρευνά μας επισημαίνει ότι ένα καλύτερο συνταίριασμα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων θα ήταν δυνατό να αποφέρει $130 δις σε πρόσθετη παραγωγικότητα, συμβάλλοντας έτσι στη γεφύρωση του χάσματος των δεξιοτήτων και ενισχύοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας αγοράς.»

Ο Dan Shapero, Αντιπρόεδρος της LinkedIn Talent Solutions and Insights, προσθέτει: «Οι χώρες διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο στην παγκόσμια αγορά εργασίας μέσα από το ανθρώπινο δυναμικό τους. Μέχρι σήμερα, αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων, της γνώσης και της εμπειρίας του ανθρώπινου δυναμικού τους λόγω της έλλειψης επαγγελματικών δεδομένων. Ευελπιστούμε ότι θα αξιοποιήσουν τις πολύτιμες πληροφορίες που παρέχει η έκθεση «Adapt to Survive» ώστε να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου τους και να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για το προσωπικό τους.»
 

Δειτε Επισης

Η KPMG Κύπρου στηρίζει το Πρόγραμμα Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ιδέας «ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ»
CMMI: Νέο έργο, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας
Δέσπω Λευκαρίτη και DELEMA McCANN επιβραβεύτηκαν για το έργου του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της Demetra και της Logicom-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
O Παγκύπριος Σύνδεσμος Διεύθυνσης Μισθοδοσίας διοργανώνει το CPMA Annual Gathering 2024
Νέες τάσεις συσκευασίας στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης
Γιορτή του επιχειρείν... Απόψε τα 11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
CBN Young Dragon Awards: Με συμμετοχή ρεκόρ, ολοκληρώνεται την Τρίτη η διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό