Άλεξ Μουρατιάν: Startups στην πρώτη γραμμή

Η SAP επενδύοντας στους νέους και στις καινοτόμες ιδέες τους, έχει καθιερώσει εδώ και δύο χρόνια το θεσμό του Startup Focus Program. Το SAP Startup Program περιλαμβάνει ολοήμερα Startup Forum events, στα οποία οι συμμετέχουσες εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την ιδέα τους, αλλά και να εκπαιδευτούν πάνω στην πλατφόρμα SAPHANA. «Από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις προκύπτουν οι startup εταιρείες που θα περάσουν στο επόμενο στάδιο, κατά το οποίο η SAP παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο λογισμικό SAPHANA για ένα χρόνο, όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στην πλατφόρμα, στήριξη στη διαδικασία τοποθέτησης των λύσεών τους στην αγορά αλλά και έκθεση στους πελάτες και συνεργάτες της SAP παγκοσμίως», αναφέρει ο Άλεξ Μουρατιάν, Country Sales Manager, SAP Cyprus. 
 
Πως αξιοποιεί η SAP το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με ποιους τρόπους βοηθά την επιχειρηματικότητα, τα startup και την καινοτομία στο νησί; 
Μέσα από το πρόγραμμα η SAP δίνει ευκαιρίες σε νέους να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους υλοποίησης των ιδεών τους καθώς η ανάγκη για καινοτομία, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανεύουμε  καθίσταται επιτακτική.  Αξιοποιώντας νέες καινοτόμες ιδέες/λύσεις οι εταιρείες μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αυξήσουν την κερδοφορία τους, αλλά και τα νέα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο νησί.
 
Πως συνδέεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το DNA της SAP;
Η επένδυση στη καινοτομία ανέκαθεν αποτελούσε στρατηγική επιλογή για την SAP καθώς συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη της οικονομίας. Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και η προσφορά  ενός βήματος έκφρασης στους νέους και στις καινοτόμες ιδέες τους, έχει καθιερώσει το θεσμό του Startup Focus Program. Θα έλεγα λοιπόν ότι το πρόγραμμα είναι άρρηκτα δεμένο με το DNA της SAP.
 
Πως επωφελούνται οι εταιρείες που συμμετέχουν και διακρίνονται στο πρόγραμμα; Με ποιους τρόπους κερδίζουν κονδύλια και πως τα αξιοποιούν; 
Επιδίωξη του προγράμματος δεν είναι η εξασφάλιση κονδυλίων αλλά η προσφορά βοήθειας σε νέα παιδιά, παραχωρώντας τους την in-memory πλατφόρμα SAPHANA ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές. Η διαδικασία για τη χρηματοδότηση διαφέρει από αυτή της ένταξης στο SAP Startup Focus Programκαι μπορεί ή όχι να είναι παράλληλη με την έννοια ότι ένα startup μπορεί να συμμετέχει στο startup forumκαι αφού πετύχει την ένταξη του στο Startup Program να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο fund του SAP Ventures ή να επιλέξει να παρουσιάσει στην ιδέα του στο SAP Ventures για να αντλήσει  χρηματοδότηση όπως θα έκανε σε οποιοδήποτε άλλο VC. 
 
Name
 
Ποια είναι η ανταπόκριση των νέων; Πόσες συμμετοχές είχατε; 
Η ανταπόκριση της κοινότητας των κυπριακών Startups τόσο σε επίπεδο ιδεών όσο και σε αριθμό συμμετοχών ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και τολμώ να πω και πέραν των προσδοκιών μας. Είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στο συνέδριο μας, και τις δύο μέρες, πέραν των 100 συμμετεχόντων  και να παρακολουθήσουμε τις παρουσιάσεις επτά ομάδων Startup οι οποίες μας εντυπωσίασαν ευχάριστα με τις καινοτόμες ιδέες τους. 
 
Πως σκοπεύετε να αναπτύξετε το συγκεκριμένο εγχείρημα μελλοντικά στην Κύπρο; 
Πρωταρχικός μας στόχος ήταν η εισαγωγή του θεσμού στην Κύπρο, ο οποίος πραγματοποιείται ήδη σε 55 χώρες, η ενημέρωση και η πιθανή ένταξη αντίστοιχων Κυπριακών Startups στο πρόγραμμα. Στόχο, τον οποίο πιστεύω έχουμε πετύχει απόλυτα δίνοντας βήμα σε επτά ομάδες Startup να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στο συνέδριο. Τα επόμενα βήματα επαφίενται στις ίδιες τις ομάδες κατά πόσο δηλαδή θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες οι οποίες τους προσφέρονται για να διεκδικήσουν μια θέση στο πρόγραμμα. Εμείς ως SAP είμαστε στη διάθεση τους για να τις υποστηρίξουμε στη διαδικασία αυτή. 
 

Δειτε Επισης

Στην Logicom Solutions ο εκσυγχρονισμός και επέκταση της υποδομής ασύρματου δικτύου του Παν. Κύπρου
Η Cosmos Business Systems υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση Data Center της CΥΤΑ
Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου
Πώς το ΑΙ αναβαθμίζει συνολικά το CRM και οι λύσεις που προσφέρει η Softone
ΓΔΕΕ: Άκυρο το πρόστιμο από Κομισιόν κατά της Google για το AdSense
Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία: Έννοιες συνυφασμένες με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου
SignalGeneriX: Η πρώτη κυπριακή εταιρεία που διακρίνεται στα διεθνή βραβεία αριστείας τεχνολογίας στρατού 2024
Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου