powered by

PwC: Ημέρα της γυναίκας, ανέλιξη της γυναίκας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας το Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014, η PwC δημοσιεύει έκθεση η οποία αναδεικνύει τις ενέργειες μέσα από τις οποίες οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανέλιξη των γυναικών της χιλιετίας στο εργασιακό περιβάλλον.

Η έκθεση με τίτλο «Next generation diversity – Developing tomorrow’s female leaders», εντοπίζει έξι βασικά ζητήματα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας για την επιτυχημένη προσέλκυση, διατήρηση και ανάπτυξη των γυναικών της χιλιετίας.

Η έκθεση έρχεται να συμπληρώσει τις προηγούμενες έρευνες της PwC για τη γενιά της χιλιετίας. Τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας έχουν προσαρμοστεί ώστε να επικεντρώνονται στο γυναικείο πληθυσμό της γενιάς αυτής, βοηθώντας έτσι να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι γυναίκες της χιλιετίας μπορούν να εξελιχθούν σε ηγετικές μορφές του αύριο.

Ακολουθούν κάποια σημαντικά πορίσματα της έκθεσης:

•    Οι γυναίκες της χιλιετίας διαθέτουν περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα και εισέρχονται στην αγορά εργασίας πιο πολύ σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.
•    Οι γυναίκες της χιλιετίας χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δίνουν μεγάλη σημασία στις ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη.
•    Οι γυναίκες της χιλιετίας επιζητούν εργοδότες με ισχυρό υπόβαθρο σε ό,τι αφορά την προώθηση της διαφορετικότητας.
•    Η γενιά της χιλιετίας αναμένεται να επιφέρει μια άνευ προηγούμενου αναδιαμόρφωση της οργανωτικής κουλτούρας σε σχέση με τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.
•    Οι γυναίκες της χιλιετίας αναμένουν τακτική ανατροφοδότηση και παρά τις εξαίρετες γνώσεις τους σε θέματα τεχνολογίας, προτιμούν την προσωπική επαφή.
•    Η διεθνής εμπειρία κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική από τη συγκεκριμένη γενιά γυναικών
•    Η εικόνα και η φήμη ενός εργοδότη έχουν σημασία για τη γυναίκα της χιλιετίας.

Παράλληλα με την έκθεση δημοσιεύεται και ο δεύτερος Δείκτης με τίτλο «Women in Work Index». Ο Δείκτης αυτός κατατάσσει 27 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ με βάση πέντε επιμέρους δείκτες που αφορούν την ενθάρρυνση των γυναικών για συμμετοχή στην οικονομική ζωή, την ίση αμοιβή, την αναλογία γυναικών στο χώρο εργασίας, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με τους άνδρες, το ποσοστό γυναικείας ανεργίας και την αναλογία γυναικών στις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να ηγούνται στο Δείκτη, με τη Νορβηγία στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν η Δανία και η Σουηδία. Οι τρεις αυτές χώρες παραμένουν σταθερά στις τρεις πρώτες θέσεις από το 2000, το πρώτο έτος υπολογισμού του Δείκτη.

Η Νορβηγία ηγείται της κατάταξης χάρη στα χαμηλά επίπεδα ανεργίας του γυναικείου πληθυσμού και το μικρό μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η οικονομική κρίση εξακολουθεί να επηρεάζει τις επιδόσεις των νοτιοευρωπαϊκών χωρών σε απόλυτους αριθμούς. Το 2012, τόσο το μισθολογικό χάσμα όσο και η γυναικεία ανεργία κατέγραψαν αύξηση στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αντικατοπτρίζοντας τη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια στις χώρες αυτές.

Η Ολλανδία και η Ιρλανδία έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη πρόοδο στο Δείκτη σε σύγκριση με πέρσι, ανεβαίνοντας πέντε θέσεις, ως αποτέλεσμα κυρίως της σμίκρυνσης του μισθολογικού χάσματος.
 

Δειτε Επισης

O Παγκύπριος Σύνδεσμος Διεύθυνσης Μισθοδοσίας διοργανώνει το CPMA Annual Gathering 2024
Νέες τάσεις συσκευασίας στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης
Γιορτή του επιχειρείν... Απόψε τα 11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
CBN Young Dragon Awards: Με συμμετοχή ρεκόρ, ολοκληρώνεται την Τρίτη η διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό
Προγράμματα €293 εκ. για ανάπτυξη καινοτομίας από Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
Η PIN-UP Global υποστήριξε το Leadership & HR Management Conference
Mindset Talks 7: Ένα διήμερο συνέδριο προσωπικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και δικτύωσης στην Πάφο
Η εξέλιξη της S. Kaniklides (Cyprus) Limited από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα
Podcast series: Ο ρόλος των τμημάτων HR στην πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών στους εργαζομένους (video)
Podcast series: Η ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας (video)