Διαδικτυακό έγκλημα: Κοστίζει σε επιχειρήσεις $315 δις

Κατά το 2014, επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να ξοδέψουν περίπου 500 δις δολάρια  έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα και ζημιές που έχουν υποστεί από ιούς και προγράμματα που έχουν κακόβουλα εγκατασταθεί στο δίκτυο ή στους υπολογιστές τους, μέσω πειρατικών λογισμικών. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την International Data Corporation (IDC) και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης, από τα περίπου 500 δις δολάρια, τα 127 δις αφορούν διορθωτικές κινήσεις επαναφοράς της ασφαλείας και τα 364 δις αφορούν την κακόβουλη πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες και δεδομένα. Σε ότι αφορά τους κοινούς χρήστες υπολογιστών, αναμένεται ότι κατά το 2014, θα ξοδέψουν 25 εκ δολάρια για επιδιορθώσεις προβλημάτων που προκύπτουν από πειρατικά λογισμικά, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 1.2 δις εργατοώρες. 
 
Η μελέτη με τίτλο «Η σύνδεση μεταξύ πειρατικού λογισμικού και ασφαλούς σύνδεσης στο διαδίκτυο», αποκάλυψε ότι 60% των χρηστών φοβάται από τα παράνομα λογισμικά και κυρίως το ενδεχόμενο να χάσουν δεδομένα που αφορούν αρχειακό υλικό ή προσωπικές πληροφορίες. Το 51% φοβάται μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές, ενώ ποσοστό 50% φοβάται για κλοπή δεδομένων που αφορούν κωδικούς για πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ωστόσο, το 43% δεν έχει εγκαταστήσει ούτε ανανεώσει λογισμικά ασφαλείας προστασίας, αφήνοντας έτσι τους υπολογιστές τους εκτεθειμένους στους εγκληματίες του διαδικτύου. 
 
«Οι εγκληματίες διαδικτύου κερδίζουν από τα κενά ασφαλείας, με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή όλων», δήλωσε ο Χριστόφορος Χριστοφόρου Anti-Piracy Manager της Microsoft Κύπρου. «Με κίνητρο το χρήμα, βρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους, έτσι ώστε να αποκτούν πρόσβαση σε δίκτυα υπολογιστών και να αποσπούν πληροφορίες όπως: τη διαδικτυακή ταυτότητα των χρηστών, προσωπικά τους δεδομένα, κωδικούς και χρήματα. Για αυτό το λόγο, το Τμήμα Διαδικτυακού Εγκλήματος της Microsoft (Microsoft Cybercrime Center) έχει εστιάσει την προσοχή του στο να τερματίσει αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να διασφαλίσει τα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα, περιορίζοντας παράλληλα τη δράση των επίδοξων εγκληματιών που δρουν μέσω διαδικτύου». 
 
Η έρευνα κυκλοφόρησε ως μέρος της εκστρατείας της  Microsoft “Play It Safe”, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης σε ότι αφορά τη σύνδεση μεταξύ κακόβουλων λογισμικών και της πειρατείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η οποία έγινε σε 1.700 χρήστες από διάφορα μέρη του κόσμου, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν τα δύο τρίτα των ζημιών των επιχειρήσεων (315 δισ. Δολάρια) θα περάσουν στα χέρια του οργανωμένου διαδικτυακού εγκλήματος, ενώ το 20% περίπου του πειρατικού λογισμικού που είναι εγκατεστημένο σε δίκτυα επιχειρήσεων, τοποθετείτε εκεί από τους ίδιους τους υπαλλήλους. Ποσοστό 28% των επιχειρήσεων που απάντησαν στην έρευνα, ανέφεραν παραβιάσεις ασφάλειας που προκαλούν προβλήματα στη σύνδεση ή σε ιστοσελίδες κάθε λίγους μήνες ή και πιο συχνά. Το 65% αυτών των προβλημάτων έχουν να κάνουν με κακόβουλα λογισμικά. 
 

Δειτε Επισης

Στην Logicom Solutions ο εκσυγχρονισμός και επέκταση της υποδομής ασύρματου δικτύου του Παν. Κύπρου
Η Cosmos Business Systems υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση Data Center της CΥΤΑ
Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου
Πώς το ΑΙ αναβαθμίζει συνολικά το CRM και οι λύσεις που προσφέρει η Softone
ΓΔΕΕ: Άκυρο το πρόστιμο από Κομισιόν κατά της Google για το AdSense
Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία: Έννοιες συνυφασμένες με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου
SignalGeneriX: Η πρώτη κυπριακή εταιρεία που διακρίνεται στα διεθνή βραβεία αριστείας τεχνολογίας στρατού 2024
Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου