Στη Μόσχα Πρόεδρε επειγόντως

Δεν παίρνει άλλη αναβολή Πρόεδρε, μάζεψε τα μπογαλάκια σου, ολόκληρο το Υπουργικό και καμπόσους αυλικούς και ολοταχώς προς Μόσχα. Μέσα σε ένα χρόνο τους κουρέψαμε, τους μπλοκάραμε καταθέσεις, ακολουθούμε οδηγίες αμερικανών στο Κυπριακό και κατά τ’ άλλα θέλουμε να θεωρούμαστε ισχυροί σύμμαχοι τους.

Προσφάτως, αποδεχθήκαμε τις κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων και εμφανιζόμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ακόμα περισσότερα.

Αν σε μερικούς μήνες μας πετάξουν στη μαύρη λίστα, να μην έχουμε παράπονο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάντσι στο ΜΕGΑ, είναι περισσότερο από ανησυχητικές.

Ειδικά με τη στάση που τηρεί ο Πρόεδρος Πούτιν τους τελευταίους μήνες σε σχέση με το λεγόμενο de-offshorization, πρέπει άμεσα Πρόεδρε να βάλετε την ουρά στα σκέλια και να αποδείξετε τις διπλωματικές σας ικανότητες. Μπορεί ο προσανατολισμός μας να είναι προς δυσμάς, αλλά το χρήμα είναι από βορρά πλευρά. Μην φτάσεις στο άλλο άκρο του προκατόχου σου που οι όποιες διπλωματικές σχέσεις εξαντλούνταν στην κοπή λεμονιών από του κήπους του Προεδρικού.

Να σημειώσουμε πως ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε και την ενόχληση που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό ρωσικών εταιρειών από τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ.

Είναι επιτέλους καιρός και οι επαγγελματίες του κλάδου υπηρεσιών να βγουν προς τα έξω και να μιλήσουν ανοικτά για τους κινδύνους που υπάρχουν. Οι καιροί που καλοκρατούσαν προέδρους και κυβερνήσεις έχουν παρέλθει, αυτό μας μαθαίνει η πρόσφατη ιστορία.

Πρόεδρε, ως παλαιότερος, θα θυμάστε πως τη δεκαετία του ’80, εξαφανίστηκαν σε μία νύκτα δεκάδες ολλανδικές ναυτιλιακές που έδρευαν στη Λεμεσό, εξ’ αιτίας μίας φορολογικής ρύθμισης που έγινε στη χώρα τους. Τρέξτε να προλάβετε τα χειρότερα. Τα πολύ χειρότερα.

ΥΓ: Στο Κατάρ που δεν μας πρόσφερε ούτε σεντ μέχρι σήμερα, οργάνωσες ολάκερη επίσκεψη-προσκύνημα, στη Ρωσία που μας έκανε και (σας έκανε) χρυσούς πότε θα πάτε;   
 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες