Κινδυνεύουν τα ATM από τη «λήξη» των Windows XP

Η Windows έχει ανακοινώσει εδώ και έναν περίπου χρόνο πως σταματάει την υποστήριξη των Windows XP στις 8 Απριλίου 2014. Τα Windows XP έχουν φτάσει αισίως τα 13 χρόνια παρουσίας και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα που έχει δημιουργήσει ο τεχνολογικός γίγαντας. Το πρόβλημα είναι ότι παρά τις ανακοινώσεις εκατομμύρια χρήστες, το 16% των συνολικών χρηστών, δεν τα έχουν αντικαταστήσει. Οι προσωπικοί υπολογιστές, όμως, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού η μεγάλη ανησυχία αφορά στα ATM των τραπεζών που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές, τις οποίες όμως δεν επιβεβαιώνει η ίδια η Microsoft, το ποσοστό των ATM που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Windows XP είναι μεγαλύτερο από το 16% των προσωπικών υπολογιστών που χρησιμοποιούν το απαρχαιωμένο λειτουργικό σύστημα. Μάλιστα η NCR, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής ATM παγκοσμίως υπολογίζει αυτό το ποσοστό στο 95% των ATM που λειτουργούν παγκοσμίως.
Ο κίνδυνος από τη λειτουργία μίας Αυτόματης Ταμειακής Μηχανής που χρησιμοποιεί μη υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα όπως θα είναι σε δύο εβδομάδες τα Windows XP, έχει να κάνει με τη δράση των hacker οι οποίοι πολύ εύκολα θα μπορούν να στοχεύσουν σε αυτές τις συσκευές αξιοποιώντας τις πληροφορίες από τα security update επόμενων εκδόσεων του λογισμικού. Σύμφωνα μάλιστα με τον Διευθυντή θεμάτων ασφαλείας της Microsoft, Timothy Rains, η πιθανότητα επίθεσης σε τέτοιου είδους συστήματα που λειτουργούν μη υποστηριζόμενο λογισμικό φτάνει το 100%!
 

Δειτε Επισης

Στην Logicom Solutions ο εκσυγχρονισμός και επέκταση της υποδομής ασύρματου δικτύου του Παν. Κύπρου
Η Cosmos Business Systems υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση Data Center της CΥΤΑ
Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου
Πώς το ΑΙ αναβαθμίζει συνολικά το CRM και οι λύσεις που προσφέρει η Softone
ΓΔΕΕ: Άκυρο το πρόστιμο από Κομισιόν κατά της Google για το AdSense
Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία: Έννοιες συνυφασμένες με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου
SignalGeneriX: Η πρώτη κυπριακή εταιρεία που διακρίνεται στα διεθνή βραβεία αριστείας τεχνολογίας στρατού 2024
Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου