Υποδείξεις Λαγκάρντ προς την Κίνα

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε την Κίνα να τονώσει τον ανταγωνισμό στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και να ανοίξει τα σύνορά της περαιτέρω σε διεθνείς χρηματοπιστωτικές ροές, ως ένα τρόπο για να ενισχύσει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Τέτοιες κινήσεις «θα βοηθούσαν ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή μεσολάβηση των τεράστιων εγχώριων αποταμιεύσεων προς τις πιο παραγωγικές χρήσεις», ανέφερε σε κείμενο ομιλίας της για την σημερινή συνεδρίαση του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας, μια ετήσια συνάντηση επιχειρηματικών και κυβερνητικών στελεχών. «Θα προετοίμαζε επίσης τις κινεζικές τράπεζες ώστε να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο σε παγκόσμια βάση».

Η Λαγκάρντ δήλωσε πως η Κίνα χρειάζεται να προετοιμαστεί για αυτό που η ίδια χαρακτηρίζει ως «την επόμενη μεταμόρφωση» της χώρας από μια οικονομία στηριζόμενη στις εξαγωγές και στις δαπάνες υποδομών, σε μία που εξαρτάται περισσότερο στις υπηρεσίες και στην καινοτομία, στις καταναλωτικές δαπάνες και που επίσης δημιουργεί μόλυνση.

«Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη», δήλωσε, «για να γίνει η ανάπτυξη πιο inclusive, περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον και πιο βιώσιμη». Υποστήριξε ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας. Ο κινεζικός τραπεζικός κλάδος δέχεται έντονη κριτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για το ότι είναι πολύ εξαρτημένη από τις τεράστιες κρατικές τράπεζες που δανείζουν κυρίως σε μικρότερες κρατικές εταιρείες, ενώ αφήνουν τις μικρότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις να παρακαλούν για δάνεια τις ονομαζόμενες σκιώδεις τράπεζες. Οι κινεζικές αρχές έχουν αρχίσει να εγκρίνουν(για λειτουργία) αρκετές ιδιωτικές τράπεζες ως έναν τρόπο για να φέρει περισσότερα κεφάλαια στο σύστημα και να επικεντρωθεί στο δανεισμό προς τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επίσης ζήτησε να αρχίσει να επιτρέπεται σταδιακά στους ξένους να επενδύουν περισσότερα στις κινεζικές εταιρείες και τους Κινέζους να επενδύουν στο εξωτερικό. Ένα τέτοιο άνοιγμα θα ενίσχυε επίσης τον εν δυνάμει ρόλο του γουάν ως παγκόσμιο νόμισμα, δήλωσε, που αποτελεί προτεραιότητα για την κινεζική κυβέρνηση.

Έρευνα του ΔΝΤ έχει αποδείξει ότι ένα απότομο άνοιγμα στα κεφάλαια θα δημιουργούσε μια τεράστια εκροή κεφαλαίων από επενδυτές που προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους. Αρκετοί επιφανείς Κινέζοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει εναντίον τέτοιας κίνησης.  Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει δηλώσει ότι παραμένει δεσμευμένη να ανοίξει την αγορά αλλά τώρα είναι δύσκολο να πει ότι θα το κάνει σταδιακά και θα διατηρήσει την εξουσία για την εκ νέου επιβολή ελέγχων εάν η χώρα μπει σε προβλήματα.

Για την παγκόσμια οικονομία, η Lagarde δήλωσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης ενισχύονται. Αλλά προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη και άλλες εύπορες οικονομίες αντιμετωπίζουν το ρίσκο παρατεταμένου χαμηλού πληθωρισμού, κάτι που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί, καθώς και μέσω μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών, μεταξύ άλλων μέτρων.

Την ίδια στιγμή, οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν το ρίσκο υψηλής μεταβλητότητας της αγοράς σε συνδυασμό με το tapering των συμβατικών αυτών νομισματικών πολιτικών για τις οποίες έχει πιέσει τα αναπτυγμένα κράτη.

Αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αμερικανική Federal Reserve, η Fed έχει προχωρήσει σε εξασθένιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, «μιας αντισυμβατικής πολιτικής που εφαρμόστηκε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει».

Οι χώρες με μεγάλα ελλείμματα, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ρίσκο, δήλωσε η Λαγκάρντ.

ΠΗΓΗ: capital.gr
 

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση