Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας: Ένα ετήσιο χαράτσι;

Το 2011 το κράτος είχε εισπράξει περίπου 12 εκ. ευρώ από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Το 2012 το ποσό ανέβηκε στα 25 εκ. ευρώ. Είχαμε το μπαμ το 2013, όπου ελέω Τρόικας το ποσό εκτινάχθηκε στα 130 εκ. ευρώ.

Το 2014 πόσα θα εισπραχθούν;

Ο Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας, όπως είναι γνωστό, επιβαλλόταν για χρόνια στις αξίες 1/1/1980. Λέχθηκε από την κυβέρνηση ότι για το 2014 θα επιβληθεί με μειωμένους συντελεστές σε νέες επανεκτιμημένες αξίες  του 2014.

Για το 2014 ο συγκεκριμένος φόρος επιβάλλεται με βάση τις αξίες της 1/1/2014. Ήδη πέρασαν και τρεις μήνες από το 2014 και δεν γνωρίζουμε που θα κυμανθεί η συγκεκριμένη φορολογία.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο τρόπος που επιβάλλεται ο συγκεκριμένος φόρος, δηλαδή στο σύνολο της αξίας όλων των ακινήτων που κατέχει το κάθε άτομο, δημιουργεί τεράστιες στρεβλώσεις. Γι αυτό και επαναλαμβάνουμε την εισήγησή μας ότι κάθε ακίνητο πρέπει να φορολογείται ξεχωριστά και μόνο με ένα συντελεστή π.χ. 6 τοις χιλίοις για όλα τα ακίνητα παγκύπρια.

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, της πτώσης των αξιών των ακινήτων, των μειωμένων ενοικίων, των πάρα πολλών ξενοίκιαστων ακινήτων, των αυξημένων επιτοκίων στα δάνεια που αφορούν την αγορά ακινήτων, πιστεύουμε ότι το χαράτσι που κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το 2013 δεν πρέπει και δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Και το λέμε αυτό, γιατί, όταν συζητείτο το θέμα, αφέθηκε να νοηθεί ότι ήταν ένα έκτακτο  και μοναδικό ίσως μέτρο, για να βελτιωθούν τα δεινά οικονομικά της κυβέρνησης τη δεδομένη χρονιά. Ο τομέας των ακινήτων και αυτό το τονίσαμε πολλές φορές, είναι ήδη υπερφορολογημένος.

Υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί διαφορετικοί και πολύπλοκοι φόροι που δύσκολα γίνονται κατανοητοί από τον απλό πολίτη και τις χειρίζονται διαφορετικές αρχές που κάνουν το κόστος της επιβολής και είσπραξης τους ασύμφορο για το κράτος.

Επανειλημμένα εισηγηθήκαμε την απλοποίηση και το συμψηφισμό των διάφορων φορολογιών ώστε να είναι εύκολα υπολογίσιμοι. Επιπλέον, η φιλοσοφία του φοροθέτη πρέπει να επιτρέπει στον επενδυτή / αγοραστή ακινήτου να έχει κάποια λογική απόδοση στην επένδυσή του.
Με τις ψηλές φορολογίες και τις οικονομικές συνθήκες που επηρεάζουν τις αποδόσεις ακινήτων, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να διερωτάται ο καθένας αν αξίζει τον κόσμο να αγοράσει ή να κατέχει ακίνητη περιουσία.

Οι φοροθέτες μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις φορολογίες, γιατί αν οι ιδιοκτήτες αποφασίσουν ότι η επένδυσή τους, τους επιτρέπει οριακά οικονομικά οφέλη, τότε η καταστροφή που θα προκύψει στην αγορά των ακινήτων θα θυμίζει, ένα δεύτερο Χρηματιστήριο, ένα δεύτερο Μαρί ή τέλος ένα δεύτερο κούρεμα καταθέσεων.

Καταλήγοντας να τονίσουμε  ότι οποιαδήποτε στόχευση για το συγκεκριμένο φόρο για το 2014, πέραν των 30 εκ. ευρώ θα είναι υπερβολικός και θα οδηγήσει στην καταστροφή πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων μικρούς και μεγάλους. Αυτό θέλουμε την καταστροφή ενός τομέα που αποτελούσε ένα από τους κύριους αιμοδότες του κράτους μας;

Name
 

Δειτε Επισης

Μειωμένος ΦΠΑ στα έργα μακροχρόνιας ενοικίασης: Μια νέα πολιτική πρόταση για την Κύπρο
Το ήθος του αθλητισμού είναι η δική μας νίκη
Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες: Η νέα εποχή της πυρηνικής ενέργειας
Το χαλλούμι σε αριθμούς-Πώς εξελίχθηκε στον λευκό χρυσό της Κύπρου
Από την γραφειοκρατία στην ψηφιακή Κύπρο: Ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας
Ενοικιοστάσιο: Προβλήματα και στρεβλώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
Εργασία και εμμηνόπαυση: Ώρα για πράξεις και όχι ετικέτες
Η σημασία της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο: Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις τροφιμογενείς λοιμώξεις
Πιστεύεις ότι ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου; Τα δεδομένα ερευνών του ΤΕΠΑΚ δείχνουν το αντίθετο
Η παγκόσμια οικονομία υπό πολιορκία-Μια κριτική ανάλυση των προβλέψεων του ΔΝΤ και της παγίδας των δασμών