Σταθερά σε χαμηλό επίπεδο η ανεργία στην Αυστραλία

Ο δείκτης ανεργίας της Αυστραλίας παρέμεινε σταθερός σε υψηλό δεκαετίας τον προηγούμενο μήνα, παρά την κατακόρυφη άνοδο στον αριθμό των πλήρως απασχολούμενων εργαζόμενων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η χώρα πρόσθεσε 80.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, με τον αριθμό των απασχολούμενων ανθρώπων να αυξάνεται κατά 47.300 συνολικά, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 15.000. ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε σταθερός ωστόσο, στο 6%, ένα ποσοστό που καταγράφθηκε τελευταία φορά το 2003.

Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης υποχώρησαν κατά 33.000, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία, αυξήθηκα απροσδόκητα. Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια μεικτή εικόνα για την οικονομία που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, καθώς επιβραδύνεται η μακρά άνθιση του κλάδου εξόρυξης.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εμφάνισαν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες και το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο, χαλαρώνοντας την προηγούμενη αισιοδοξία ότι η οικονομία ανακάμπτει από την επιβράδυνση στις επενδύσεις σε φυσικούς πόρους.

Ωστόσο, μια σειρά ακόμη πιο θετικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων η άνοδος των τιμών κατοικιών και μια κατακόρυφη ανάκαμψη στις νέες οικοδομικές άδειες, έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για μια ανάκαμψη στον κατασκευαστικό κλάδο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της επιβράδυνσης της δραστηριότητας εξόρυξης.

Το δολάριο Αυστραλίας κατέγραψε άνοδο ύστερα από την ανακοίνωση των απροσδόκητα θετικών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ο δείκτης ανεργίας της Αυστραλίας αυξάνεται συνεχώς τον περασμένο χρόνο καθώς οι εταιρείες του κλάδου εξόρυξης/φυσικών πόρων, περιόρισαν τις δαπάνες σε μεγάλα projects και απέλυσαν χιλιάδες εργαζομένων καθώς υποχώρησαν οι τιμές των εμπορευμάτων. Πιο πρόσφατα, οι απώλειες θέσεις εργασίας είχαν διαχυθεί σε όλους τους κλάδους, όπως των αυτοκινήτων και της επεξεργασίας τροφίμων, καθώς το επίμονα υψηλό δολάριο Αυστραλίας έχει οδηγήσει υψηλότερα το κόστος των μισθών και κατέστησαν τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές.

Η οικονομία βρίσκεται στο 23ο έτος επέκτασης, αλλά έχει κολλήσει σε χαμηλό ρυθμό. Στο δ΄ τρίμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε 2,8% από το προηγούμενο έτος, σε σχέση με τους ρυθμούς της τάξης του 4% στις αρχές του 2012. Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να τονώσει τους κλάδους της οικονομίας εκτός της εξόρυξης, μέσω της μείωσης των επιτοκίων, οκτώ φορές, στα τελευταία δύο χρόνια, στο ιστορικό χαμηλό του 2,5%.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας δήλωσε πως οι προοπτικές για την οικονομία είναι αβέβαιες, χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι οι κλάδοι της οικονομίας εκτός της εξόρυξης, θα ενισχυθούν άμεσα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη φέτος. Η κεντρική τράπεζα έχει τονίσει ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν αμετάβλητα για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, για να βοηθήσει την αντιμετώπιση της ανόδου της ανεργίας.

Δειτε Επισης

Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies