Φρένο για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας

Με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο αναπτύχθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 η οικονομία της Ιαπωνίας, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, τονίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Τα νέα στοιχεία θα στρέψουν την προσοχή στην (Κεντρική) Τράπεζα της Ιαπωνίας, το ΔΣ της οποίας πραγματοποιεί διήμερη συνάντηση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη επιβράδυνση από την αύξηση των φορολογιών επί των πωλήσεων στον επόμενο μήνα.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων - που θεωρείται ως ζωτικής σημασίας για μείωση του τεράστιου χρέους της Ιαπωνίας - θα πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες και με τη σειρά τους την ανάκαμψη της χώρας.

Η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και 1,5% σε ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε 0,3% την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, και 1,6% ολόκληρο το 2013.

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη ετήσια απόδοση της Ιαπωνίας στα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της επιθετικής πολιτικής για ανάπτυξη που εφαρμόζει ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός που αφορά μεγάλες δαπάνες και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
 

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη