Powered by

Φρένο για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας

Με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο αναπτύχθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 η οικονομία της Ιαπωνίας, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, τονίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Τα νέα στοιχεία θα στρέψουν την προσοχή στην (Κεντρική) Τράπεζα της Ιαπωνίας, το ΔΣ της οποίας πραγματοποιεί διήμερη συνάντηση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη επιβράδυνση από την αύξηση των φορολογιών επί των πωλήσεων στον επόμενο μήνα.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων - που θεωρείται ως ζωτικής σημασίας για μείωση του τεράστιου χρέους της Ιαπωνίας - θα πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες και με τη σειρά τους την ανάκαμψη της χώρας.

Η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και 1,5% σε ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε 0,3% την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, και 1,6% ολόκληρο το 2013.

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη ετήσια απόδοση της Ιαπωνίας στα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της επιθετικής πολιτικής για ανάπτυξη που εφαρμόζει ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός που αφορά μεγάλες δαπάνες και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
 

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ