Ανάσταση για την οικονομία της Ισπανίας

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι η ισπανική οικονομία θα «απογειωθεί» και πάλι το 2015, με την αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει την αισιοδοξία του «απρεπή», τη στιγμή που πολλοί Ισπανοί εξακολουθούν να υποφέρουν από τις περικοπές.

Ύστερα από σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη, "το 2014 ήταν το έτος της ανάκαμψης και το 2015 θα είναι η χρονιά που η οικονομία μας θα απογειωθεί πραγματικά", επισήμανε ο κ. Ραχόι στο πλαίσιο  συνέντευξης Τύπου.

Η Ισπανία, τεχνικά, έχει εξέλθει από την ύφεση στα μέσα του 2013, ύστερα από πέντε χρόνια οικονομικής αναταραχής, αλλά το ποσοστό ανεργίας παραμένει εξαιρετικά υψηλό, στο 24%.

Ο κ. Ραχόι αποδίδει την ανάκαμψη της οικονομίας στις σκληρές περικοπές του προϋπολογισμού, οι οποίες ήταν αναγκαίες, όπως σημείωσε, για να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες.

Το νέο αριστερό κόμμα, Podemos, το οποίο αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας, έχει ξεπεράσει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ενόψει των επόμενων γενικών εκλογών στην Ισπανία τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο κ. Ραχόι είπε ακόμη ότι η Ισπανία απολαμβάνει τώρα μια "στέρεα" ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να ανέλθει μέχρι και το 1,4% το 2014.

Στη δική του τελευταία συνέντευξη Τύπου για το τρέχον έτος, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέτρο Σάντσες επέμεινε, ωστόσο, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει για τους απλούς Ισπανούς.

«Είναι απρεπές και άδικο για μια Κυβέρνηση να κηρύξει το τέλος της κρίσης, ενώ συνεχίζει να περικόπτει (κεφάλαια) από την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Σάντσες.

"Μέχρι να ανακτήσουμε τα επίπεδα της ανεργίας και της κοινωνικής προστασίας που είχαμε πριν από την κρίση, ζητώ από τον κ. Ραχόι να μην χρησιμοποιεί τη λέξη ανάκαμψη μάταια".

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη