Ιαπωνία: Ένεση 29 δισ. δολαρίων

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe ενέκρινε «πακέτο» 29,17 δισ. δολαρίων για την τόνωση της κατανάλωσης και την επανεκκίνηση της περιφερικής οικονομίας, σε μια προσπάθεια εξόδου από την ύφεση, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. 

Τα κεφάλαια θα διοχετευτούν σε μικρές επιχειρήσεις, αγροτικές κοινότητες και περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα. Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του κ. Abe, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, οι οποίες είχαν «άρωμα» δημοψηφίσματος για τις οικονομικές πολιτικές που θέλει να θέσει σε εφαρμογή. 

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Shinzo Abe είχε δεσμευτεί να διοχετεύσει κεφάλαια στην ιαπωνική περιφέρεια και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, που είχαν πληγεί από την ραγδαία υποτίμηση του γιεν. 

Περίπου τα μισά από τα χρήματα που υποσχέθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα διοχετευτούν σε έργα υποδομής και στην ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από φυσικές καταστροφές. 

Επίσης η κυβέρνηση θα προβεί σε επιδοτήσεις δήμων, με ένα πρόγραμμα παροχής κουπονιών για τους κατοίκους τους, ώστε να τονωθεί η κατανάλωση. 

Παράλληλα, σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με ανήλικα τέκνα θα δοθεί βοήθεια σε είδος (χρήμα- τρόφιμα), καθώς και κουπόνια για πετρέλαιο θέρμανσης. 

Η οικονομία της χώρας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, ιδιαίτερα μετά από μια αύξηση στον φόρο πωλήσεων, που έπληξε την κατανάλωση. 

Σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι θα καθυστερήσει την εφαρμογή αντίστοιχης αύξησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Το οικονομικό του πρόγραμμα, γνωστό και ως «Abenomics», είναι ένα μίγμα τόνωσης των οικονομικών και δημοσιονομικών τη χώρας, σε συνδυασμό με δομικές αλλαγές. 

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο ποσοτικής χαλάρωσης η οποία συνείσφερε στην υποτίμηση του γιεν έναντι του δολαρίου, έλαβε τόπο από την στιγμή που ο Shinzo Abe ανέλαβε για πρώτη φορά την πρωθυπουργία της χώρας, το Δεκέμβριο του 2012. 

Από αυτή την κίνηση ευνοήθηκαν οι μεγάλοι ιάπωνες εξαγωγείς- λόγω του υποτιμημένου γιεν- των οποίων τα κέρδη έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. 

Όμως από αυτό επηρεάστηκαν αρνητικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι καταναλωτές, καθώς αυξήθηκαν τα κόστη των εισαγωγών.


Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη