Powered by

Ιαπωνία: Ένεση 29 δισ. δολαρίων

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe ενέκρινε «πακέτο» 29,17 δισ. δολαρίων για την τόνωση της κατανάλωσης και την επανεκκίνηση της περιφερικής οικονομίας, σε μια προσπάθεια εξόδου από την ύφεση, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. 

Τα κεφάλαια θα διοχετευτούν σε μικρές επιχειρήσεις, αγροτικές κοινότητες και περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα. Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του κ. Abe, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, οι οποίες είχαν «άρωμα» δημοψηφίσματος για τις οικονομικές πολιτικές που θέλει να θέσει σε εφαρμογή. 

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Shinzo Abe είχε δεσμευτεί να διοχετεύσει κεφάλαια στην ιαπωνική περιφέρεια και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, που είχαν πληγεί από την ραγδαία υποτίμηση του γιεν. 

Περίπου τα μισά από τα χρήματα που υποσχέθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα διοχετευτούν σε έργα υποδομής και στην ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από φυσικές καταστροφές. 

Επίσης η κυβέρνηση θα προβεί σε επιδοτήσεις δήμων, με ένα πρόγραμμα παροχής κουπονιών για τους κατοίκους τους, ώστε να τονωθεί η κατανάλωση. 

Παράλληλα, σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με ανήλικα τέκνα θα δοθεί βοήθεια σε είδος (χρήμα- τρόφιμα), καθώς και κουπόνια για πετρέλαιο θέρμανσης. 

Η οικονομία της χώρας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, ιδιαίτερα μετά από μια αύξηση στον φόρο πωλήσεων, που έπληξε την κατανάλωση. 

Σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι θα καθυστερήσει την εφαρμογή αντίστοιχης αύξησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Το οικονομικό του πρόγραμμα, γνωστό και ως «Abenomics», είναι ένα μίγμα τόνωσης των οικονομικών και δημοσιονομικών τη χώρας, σε συνδυασμό με δομικές αλλαγές. 

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο ποσοτικής χαλάρωσης η οποία συνείσφερε στην υποτίμηση του γιεν έναντι του δολαρίου, έλαβε τόπο από την στιγμή που ο Shinzo Abe ανέλαβε για πρώτη φορά την πρωθυπουργία της χώρας, το Δεκέμβριο του 2012. 

Από αυτή την κίνηση ευνοήθηκαν οι μεγάλοι ιάπωνες εξαγωγείς- λόγω του υποτιμημένου γιεν- των οποίων τα κέρδη έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. 

Όμως από αυτό επηρεάστηκαν αρνητικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι καταναλωτές, καθώς αυξήθηκαν τα κόστη των εισαγωγών.


Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Ο Moody's διατήρησε στην Baa3 την Ιταλία-Αναβάθμισε σε θετική την προοπτική
ΕΚΤ: Η ξηρασία απειλεί έως το 15% της παραγωγής στην ευρωζώνη
Κοντά στο να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο και σε τροχιά ένταξης στη ζώνη του ευρώ η Βουλγαρία
Το στοίχημα των $10 δισ. στο deal Chevron–Hess και η «τρικλοποδιά» της Exxon
Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών το Χάρβαρντ
Τραμπ: Αδιέξοδες οι συζητήσεις με Ε.Ε.-Άμεσοι δασμοί 50%, σε ισχύ από 1η Ιουνίου
ΕΚΤ: Η επιβράδυνση στους μισθούς στηρίζει τις προβλέψεις για νέα μείωση στα επιτόκια
Σε νέο ιστορικό υψηλό το bitcoin-Άγγιξε τα 112.000 δολάρια
Έκθεση HSBC: Οι αμερικανικές εταιρείες πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ
Ιαπωνία: Σε υψηλό 28 μηνών ο δομικός πληθωρισμός