«Φάε μάνα μου»

Το φαγητό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής και θωρακίζει τον οργανισμό με θρεπτικές ουσίες. Από μικρή ηλικία οι γονείς συμβουλεύουν το παιδί τους: φάε να μεγαλώσεις αλλιώς θα αρρωστήσεις... Αν το παιδί δεν πεινά, του χώνουν το πηρούνι στο στόμα.

Αργότερα, εκμεταλλεύσου το σύστημα. Βάλε μέσο για δουλειά, φάε από το δημόσιο. Εξού και η χρήση της λέξης φαγοπότι στα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται κατά καιρούς. Γλεντάς με τα χρήματα των πολιτών.

Το φαγητό όμως μπορεί να χρησιμεύσει κι ως μοχλός πίεσης. Στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού κατόρθωσε να επιτύχει το στόχο του, να κάνει χρήση άδειας και να σπουδάζει στα ΤΕΙ Αθηνών ενώ θα εκτίει ποινή φυλάκισης για ληστεία. Ο Ρωμανός διεκδίκησε τo δικαίωμα στην εκπαίδευση στερώντας από τον οργανισμό του μια βασική και ζωτική λειτουργία, φλερτάροντας με τον θάνατο.  Χαρακτηρίστηκε ως «νέος ηλικιωμένος ο οποίος επαναστατεί εναντίον ηλικιωμένων νέων». Άλλος στη θέση του δε θα είχε το κουράγιο ούτε από τον καναπέ του να σηκωθεί.

Τη δύναμη που έχει η λέξη φαγητό από μόνη της μπορούμε να την αντιληφθούμε. Στη μια περίπτωση, το πολιτειακό αξίωμα και η ομήγυρις τρώνε αχόρταγα, κοιτάζουν την πάρτη τους. Στη δε περίπτωση σταματώντας μια βασική λειτουργία του οργανισμού, διεκδικείς ένα δικαίωμα που καταλήγει πολιτική πράξη.

Στην Ελλάδα η απεργία πείνας του Ρωμανού κυριάρχησε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ενώ ήταν ένα από τα πρώτα θέματα στα blogs. Στην Κύπρο πέρασε στα ψιλά και δεν μας ακούμπησε.

Μονάχα τα σκάνδαλα, οι οικονομικές ατασθαλίες και η κακοδιαχείριση βρίσκονται στο προσκήνιο. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι με τις ίδιες λέξεις: φαγοπότι εκατομμυρίων. Άλλωτε ως «φαγοπότι εκατομμυρίων στο ΣΑΠΑ», άλλωτε ως «φαγοπότι εκατομμυρίων στο ΤΕΠΑΚ». Βλέπετε προκαλούν τηλεθέαση και γαργαλούν την κοινή γνώμη. Είναι τόσο σαθρή η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα που μόνο ριζοσπαστικές κινήσεις και εκ βάθρων αλλαγές είναι αναγκαίες.

Οι αλλαγές θέλουν νέους με γνώσεις, όραμα και πνεύμα. Και μεις είμαστε ηλικιωμένοι...

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;