KPMG: Θετικές οι προοπτικές για τις οικογενειακές επιχειρήσεις

Η EFB και KPMG παρουσιάζουν την τρίτη έκδοση του Βαρομέτρου Οικογενειακών Επιχειρήσεων, η οποία επιδιώκει να καταγράψει τα επίπεδα αυτοπεποίθησης των οικογενειακών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Η προοπτική για το μέλλον των  οικογενειακών επιχειρήσεων παραμένει θετική με τα επίπεδα αυτοπεποίθησης να παραμένουν σταθερά στο 70% (συγκριτικά με 71% τον Ιούνιο 2014). Η μείωση της κερδοφορίας συνεχίζει να είναι μία από τις κυριότερες ανησυχίες σύμφωνα με το 47% των ερωτηθέντων, παρουσιάζοντας αύξηση 9% κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Ο πόλεμος για τα ταλέντα εξακολουθεί να παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για τη μελλοντική επιτυχία των οικογενειακών επιχειρήσεων και έχει μια αυξανόμενη τάση. Η προσέλκυση των κατάλληλων ανθρώπων με τις κατάλληλες δεξιότητες έχει αναδειχθεί ως η δεύτερη σημαντικότερη πρόκληση για τους ερωτηθέντες (42%), σημειώνοντας άνοδο 6% από την προηγούμενη έκδοση τον Ιούνιο  2014.

Το «κόστος εργασίας»  αποτελεί την τρίτη πιο σημαντική πρόκληση για τις οικογενειακές επιχειρήσεις σύμφωνα με το 29% των ερωτηθέντων, σημειώνοντας άνοδο κατά 14 μονάδες τους τελευταίους 12 μήνες. Με βάση αυτά δεν αποτελεί έκπληξη ότι το 50% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε τροποποιήσεις στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Σε μια θετική νότα, η μελέτη υποδεικνύει ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Το 54% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι υπήρξε αύξηση του κύκλου εργασιών τους (συγκριτικά με το 44% τον Ιούνιο 2014). Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών σημειώνεται ότι υπήρξε αύξηση του αριθμού του προσωπικού για το 48% των ερωτηθέντων (8% από τον Ιούνιο 2014).

Roger Pedder, Πρόεδρος EFB: "Τα αποτελέσματα της τρίτης έκδοσης καταδεικνύουν  ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις αναπτύσσονται. Ωστόσο, Η πίεση για κερδοφορία, η ανησυχητική τάση γύρω από τον «πόλεμο για ταλέντα», αλλά και η πολυπλοκότητα γύρω από τα θέματα απασχόλησης εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα αποτελέσματα  πρέπει να λειτουργήσουν σαν μήνυμα προς τους τεχνοκράτες, ότι απαιτούνται πράξεις επειγόντως".

Christophe Bernard, Global Head of KPMG’s Family Business Practice: "Είναι πολύ ενθαρρυντικό που οι οικογενειακές επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για το μέλλον τους, παρόλο  που δραστηριοποιούνται σε ένα περίπλοκο οικονομικό περιβάλλον. Η έρευνα υποδεικνύει ότι  κατά τους τελευταίους 6 μήνες υπάρχει μια σταθερή καμπύλη ανάπτυξης και  οι ερωτηθέντες σχεδιάζουν νέες επενδύσεις για τους επόμενους μήνες. Παρόλα αυτά, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις όπως  η αύξηση της κερδοφορίας,  η απασχόληση αλλά και  η διατήρηση των καλύτερων ταλέντων. Τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των οικογενειακών επιχειρήσεων κατά την είσοδό μας στο 2015.

Ο κ. Δημήτρης Σ. Βάκης, Διοικητικός Σύμβουλος KPMG Ltd, Υπεύθυνος για Οικογενειακές Επιχειρήσεις σχολίασε: «Είναι προφανές ότι, στο ρευστό περιβάλλον που λειτουργούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, ο κύκλος εργασιών, η κερδοφορία, η διατήρηση και προσέλκυση ικανών στελεχών και το εργατικό κόστος, βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο σαν θέματα μείζονος σημασίας. Αυτά εμφανίζονται και στην ημερήσια διάταξη των Κυπριακών οικογενειακών επιχειρήσεων μαζί με τα εξίσου σημαντικά θέματα της διαχείρισης χρηματικών πόρων και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την οικονομική ύφεση που επικρατεί στη χώρα μας".

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οικογενειακών Επιχειρήσεων βασίζεται στις απαντήσεις διαδικτυακής έρευνας με 878 ερωτηματολόγια, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ  των μηνών Σεπτεμβρίου –Οκτωβρίου 2014 σε 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας