Στους δρόμους οι σιτηροπαραγωγοί τη Δευτέρα

Έκκληση προς τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη όπως τα 16 εκατομμύρια τα οποία υπόσχεται ότι θα καταβληθούν στους αγρότες το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου προωθηθούν και καταβληθούν με τα υπόλοιπα το Δεκέμβριο, απευθύνει η Παγκύπρια Οργάνωση Σιτηροπαραγωγών (ΠΟΣ), με ανακοίνωσή της, η οποία αποτελεί απάντηση της έκκλησης του Υπουργού Γεωργίας.

Παράλληλα, η ΠΟΣ καλεί τον Υπουργό να υιοθετήσει την περίοδο αυτή, δηλαδή αρχές του τρέχοντος μήνα, ως περίοδο καταβολής των εκταρικών, πράγμα το οποίο πιστεύουμε, όπως αναφέρει, ότι θα επιλύσει πολλά προβλήματα

Επίσης, η Οργάνωση ζητεί από τον κ. Κουγιάλη να επικεντρωθεί και στα υπόλοιπα αιτήματα της και “να προχωρήσει στην ικανοποίηση αυτών για να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να δει καλύτερες μέρες”, όπως αναφέρει.

“Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Υπουργός έχει επικεντρωθεί στο πολύ σοβαρό θέμα των εκταρικών επιδοτήσεων και έντεχνα αποφεύγει να αναφερθεί στα υπόλοιπα ουσιαστικά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά του από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του”, προσθέτει.

Η ΠΟΣ αναφέρει ότι από το Μάρτιο είχε “επισημάνει στον Υπουργό τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν οι αγρότες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο ως αποτέλεσμα της ανομβρίας” και ζήτησε όπως υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για καταβολή του 25% του ποσού των εκταρικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους.

Αναφέρει επίσης ότι παρά τις εκκλήσεις της “δεν έγινε καμιά προσπάθεια από μέρους του Υπουργού για προώθηση του αιτήματος αυτού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”, με αποτέλεσμα οι αγρότες να φθάσουν σήμερα στο απροχώρητο, όπως σημειώνει, “ολοκληρώνοντας οι πλείστοι τη νέα καλλιεργητική περίοδο με πολλές υποχρεώσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα και τους εμπόρους γεωργικών χρειωδών, στηριζόμενοι στις υποσχέσεις που είχε δώσει ο Υπουργός στις συναντήσεις που είχαμε ότι οι εκταρικές επιδοτήσεις θα καταβάλλονταν 1 Δεκεμβρίου του 2014”.

Αντί αυτού, συνεχίζει η ΠΟΣ, ο Υπουργός επέλεξε να διαχωρίσει τους αγρότες σε πληρωμένους και απλήρωτους παρά την επισήμανσή μας ότι κάτι τέτοιο θα μας έβρισκε κάθετα αντίθετους και θα δημιουργούσε αντιδράσεις.

Η Οργάνωση αναφέρει ότι σκοπός της “δεν είναι οι κινητοποιήσεις αλλά η επίλυση των προβλημάτων μέσα από διάλογο” και προσθέτει ότι παρά την εξαγγελία λήψης μέτρων την Τρίτη 9/12/2014 δεν είχε καμιά ανταπόκριση από κανένα κυβερνητικό αξιωματούχο”.

“Τυχόν ταλαιπωρία που θα υποστούν οι συμπολίτες μας από τις κινητοποιήσεις θα φέρουν αποκλειστική ευθύνη οι αρμόδιοι Υπουργοί”, αναφέρει.

Τέλος, σε σχέση με τα προβλήματα που εκκρεμούν, η ΠΟΣ αναφέρει ότι αυτά είναι η εξαίρεση από τη φορολόγηση της γεωργικής γης, η παραχώρηση κρατικής γης με εκμίσθωση σε ενδιαφερόμενους γεωργούς έναντι μικρού, λογικού ενοικίου, η καλύτερη δυνατή κατανομή της τουρκοκυπριακής γης και η αφαίρεση της από τους μη δικαιούχους, η απόδοση τουρκοκυπριακής γης σε νέους άνεργους που έδειξαν ενδιαφέρον για απασχόληση στο γεωργικό τομέα, η εξαίρεση των γεωργών από την άμεση καταβολή του ΦΠΑ κατά την αγορά των μηχανημάτων, η δανειοδότηση της οργάνωσης μας από το Συνεργατισμό, η έγκαιρη καταβολή από τον ΚΟΑΠ των εκταρικών επιδοτήσεων, η εξόφληση των αποζημιώσεων από τον ΟΓΑ για την προηγηθείσα ανομβρία, η μη ιδιωτικοποίηση ή πώληση της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου αλλά αναδιοργάνωση της και μείωση των δαπανών λειτουργίας της, η παραχώρηση πρόσθετης κρατικής ενίσχυσης και στον τομέα των σιτηρών λόγω των καταστροφικών συνεπειών της ανομβρίας και το ξεκαθάρισμα του ζητήματος των δικαιούχων για τις εκταρικές επιδοτήσεις.

Στους δρόμους τη Δευτέρα

Πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα στη Λευκωσία οι σιτηροπαραγωγοί. Αφού συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στον κυκλικό κόμβο Τσερίου, θα περάσουν μπροστά από το Προεδρικό και ακολούθως από το Υπουργείο Οικονομικών, τη Βουλή και το Υπουργείο Γεωργίας.

Δειτε Επισης

Eurobank A.E.: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €383 εκατ., με ενίσχυση των λειτουργικών επιδόσεων στην Κύπρο
Claudia Buch: Καλά κεφαλαιοποιημένες οι κυπριακές τράπεζες, αλλά αντιμέτωπες με νεοφανείς κινδύνους
Πώς βλέπουν την εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank και τι ξεκαθαρίζει ο Π. Νικολάου για την Τράπεζα Κύπρου
Ο Πανίκος Νικολάου για φορολόγηση υπερκερδών-«Political risk, θα είναι στίγμα για την αξιοπιστία της χώρας μας»
ΧΑΚ: Αυτές οι εταιρείες δεν υπέβαλαν ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023
Με μεγάλη επιτυχία η απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία (pics)
Τα αποτελέσματα της Τρ. Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο-Κέρδη €133 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Ο χάρτης των ξενοδοχείων της Κύπρου-Η κατάταξη, η δυναμικότητα, η γεωγραφική κατανομή και η... αδειοδότηση
Βαραίνει τις εταιρείες το κόστος χρηματοδότησης-Τα έξοδα του 2023 και ποιες βγήκαν κερδισμένες