Οι κυπριακές μικρομεσαίες πήγαν Ιταλία

Τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ευρώπη είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών, η μείωση του διοικητικού άχθους, η ανάπτυξη των κατάλληλων επιχειρηματικών δεξιοτήτων και η ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών, σύμφωνα με τα πορίσματα συζήτησης στην 3η Συνέλευση για τις ΜμΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας στις 1-3 Οκτωβρίου.

Στη Συνέλευση, στην οποία εκπροσωπήθηκε και η Κύπρος, συζητήθηκαν τρόποι στήριξης των ΜμΕ και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση, η οποία μπορεί να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αφού, σύμφωνα με μελέτες, το 15%-20% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν σε πρόγραμμα μικροεπιχειρηματικότητας, ξεκινούν αργότερα τη δική τους επιχείρηση.

 

Επίσης, έγινε αναφορά στην ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών που δύναται να προσφέρει μια σειρά ευκαιριών στις επιχειρήσεις στην οικονομία της γνώσης, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα για δημιουργία πρόσθετης επιχειρηματικής αξίας στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενσωμάτωση και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών αναμένεται να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη.

Τέλος, η Συνέλευση κατέδειξε τη σημασία που διαδραματίζει στην ανάπτυξη των ΜμΕ η ολοκλήρωση της Εσωτερικής Αγοράς, καθώς και η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους σε τρίτες χώρες.

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ετήσια τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, τα οποία αποσκοπούν στη βράβευση πρωτοβουλιών που συνέβαλαν στην προώθηση της επιχειρηματικότητας σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τους λειτουργούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, και Τουρισμού Κωνσταντίνο Καραγιώργη, SME Envoy της Κύπρου, και τον Σωτήρη Σωτηρίου, Εθνικό Σημείο Επαφής στην Κύπρο για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας.


 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus