Τέλος η ανωνυμία από προπληρωμένες SIM

Σε δύο βδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για την ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών καρτών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας. Σήμερα Πέμπτη συζητήθηκε εκ νέου το θέμα στην επιτροπή συγκοινωνιών, παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών, καθώς και Εκπροσώπου του Επιτρόπου Προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, οι ανησυχίες έχουν διασκεδαστεί και η πρόταση του Βουλευτή Άγγελου Βότση θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια σε 15 μέρες. Εντονους προβληματισμούς ωστόσο εκφράζει το ΑΚΕΛ που κάνει λόγο για αστυνομικό κράτος και μεγάλο αδελφό.

 

Με βάση την πρόταση, πλέον οι χρήστες προπληρωμένων καρτών θα υποχρεούνται να δίνουν τα στοιχεία τους όταν θα ενεργοποιούνται οι κάρτες αυτές και έτσι θα καταργείται η ανωνυμία. Στους υφιστάμενους κατόχους θα δοθεί ένας χρόνος για καταγραφή των στοιχείων τους και αν δεν το πράξουν, ο αριθμός τηλεφώνου θα απενεργοποιείται.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής είπε ότι η πρόταση, μέσα από τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που έγιναν, θεωρείται αρκούντως ικανοποιητική για να ρυθμίσει ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά κυρίως την δυνατότητα διερεύνησης των μέτρων και μέσων ασφαλείας για αντιμετώπιση ζητημάτων δημόσιας τάξης.

Αναφέρθηκε στα σοβαρά εγκλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία για αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται ο αποτελεσματικός έλεγχος των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ειδικότερα των χρηστών προπληρωμένων καρτών.
Με τη ρύθμιση αυτή, συνέχισε ο Υπουργός, οι διωκτικές αρχές θα  μπορούν να διερευνούν εγκληματικές ενέργειες που πριν καλύπτονταν πίσω από την ανωνυμία των προπληρωμένων καρτών.

Ο κ. Νικολάου επανέλαβε ότι είναι επιβεβλημένη μια τέτοια ρύθμιση για σοβαρής μορφής αδικήματα ποινικής φύσεως, σημειώνοντας ότι τέτοιες ρυθμίσεις ισχύουν σε πλείστες χώρες της ΕΕ και αλλού . Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι είναι σεβαστή η άποψη του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την αρχή της αναλογικότητας, σημείωσε όμως ότι την ίδια ώρα ο Επίτροπος θα πρέπει να αξιολογεί και την σοβαρότητα των σκοπών που επιδιώκει να εξυπηρετήσει η πολιτεία .

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το κόστος ρύθμισης θα το αναλάβουν οι παροχείς οι οποίοι θα διατηρούν το δικό τους σύστημα διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων σε σχέση με την ταυτοποίηση και διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης ο οποίος κατέθεσε την πρόταση νόμου είπε ότι επιτέλους μετά από πολλά χρόνια `φαγούρας΄, κατά την έκφρασή του, και συζήτησης για αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, φτάνουμε στο τέλος της διαδικασίας.

Είπε ότι τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών, η Αστυνομία  και η Εισαγγελία στηρίζουν την πρόταση και το όλο εγχείρημα και ότι οι αντιδράσεις και οι προβληματισμοί του Επιτρόπου Προστασίας προσωπικών δεδομένων έχουν διασκεδαστεί. Εξέφρασε την ελπίδα σε 15 μέρες η Βουλή να ψηφίσει την πρόταση έχοντας την απαραίτητη πλειοψηφία.

Ο κ. Βότσης είπε χαρακτηριστικά ότι τα τηλέφωνα αυτά, της προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας, ήταν έως σήμερα `τηλέφωνα με κουκούλα` αφού στην ουσία άτομα δέχονταν τηλεφωνήματα χωρίς να γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο τηλέφωνο. Συνέχισε λέγοντας ότι τέτοιες ρυθμίσεις γίνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν θεωρείται ότι δημιουργείται το οποιοδήποτε πρόβλημα ή θέμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής είπε ότι ο στόχος της πρότασης νόμου δεν επιτυγχάνεται και εξέφρασε την άποψη ότι αντίθετα θα επεκτείνει τα προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι σε 19 από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ , συνεχίζει να λειτουργεί η ανωνυμία στις κάρτες αυτές και ως εκ τούτου όποιος θέλει μπορεί να προμηθευτεί τέτοιες κάρτες από τις χώρες αυτές ή ακόμη και από τα κατεχόμενα. Ο κ. Φακοντής εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ποινές είναι δυσανάλογα ψηλές ενώ δεν τηρείται και η αρχή της αναλογικότητας, θέσεις για τις οποίες, όπως είπε, εκφράστηκαν προβληματισμοί από την Γενική Εισαγγελία και το γραφείο του Επιτρόπου προσωπικών δεδομένων.

Είπε ότι το κόμμα του εκτιμά ότι η πρόταση θα οδηγήσει σε αστυνομικό κράτος και σε μεγάλο αδελφό ο οποίος θα παρακολουθεί κάθε μας κίνηση αλλά και σε άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών. Μίλησε ακόμη για απώλεια εσόδων λόγω της δυσκολίας ή και απροθυμίας μεγάλου αριθμού πολιτών και τουριστών να μπουν στην διαδικασία για καταγραφή στοιχείων.

Με βάση τις δηλώσεις του κ. Φακοντή, το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην επόμενη συνεδρίαση ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Logicom Solutions ο εκσυγχρονισμός και επέκταση της υποδομής ασύρματου δικτύου του Παν. Κύπρου
Η Cosmos Business Systems υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση Data Center της CΥΤΑ
Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου
Πώς το ΑΙ αναβαθμίζει συνολικά το CRM και οι λύσεις που προσφέρει η Softone
ΓΔΕΕ: Άκυρο το πρόστιμο από Κομισιόν κατά της Google για το AdSense
Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία: Έννοιες συνυφασμένες με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου
SignalGeneriX: Η πρώτη κυπριακή εταιρεία που διακρίνεται στα διεθνή βραβεία αριστείας τεχνολογίας στρατού 2024
Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου