Σύσταση Προέδρου για μείωση επιτοκίων
08:27 - 30 Οκτωβρίου 2014
Μήνυμα προς τις τράπεζες για μείωση των επιτοκίων έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ώστε να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Μιλώντας, κατά την εκδήλωση για τα εβδομηντάχρονα απο την ίδρυση της ΣΕΚ, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις θυσίες του λαού και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για έλεγχο των δημοσίων οικονομικών και σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είπε ότι οι επενδύσεις αποτελούν αυτή την περίοδο «ύψιστη προτεραιότητα», ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια για επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.
«Εβδομήντα χρόνια μετά, ο λαός συνεχίζει να δοκιμάζεται, όμως αποδείξαμε ότι έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουμε, έτσι ώστε η πατρίδα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της και η οικονομία να αναγεννηθεί» είπε ο Πρόεδρος.
Συμπλήρωσε ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πλέον σε ελεγχόμενη πορεία και εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση διότι έγινε κατορθωτό να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους, μετά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας και τις αναβαθμίσεις από διεθνούς οίκους αξιολόγησης.
Είπε εξάλλου ότι η αξιοπιστία αυτή επεκτείνεται πλέον και στο τραπεζικό σύστημα, μετά τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αντοχής της ΕΚΤ.
«Αυτό που αναμένω είναι η ανταπόκριση και εκ μέρους των τραπεζών ώστε να υποβοηθηθεί η άμεση χρηματοδότηση των ώριμων έργων ανάπτυξης, καθώς και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με επιτόκια που επιτέλους θα επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς αντιμετώπιση της ανεργίας, που συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για επενδύσεις, λέγοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση εφαρμόζει σειρά μέτρων, όπως η επέκταση του φάσματος της ανάπτυξης γης για μεγάλα έργα, η έκδοση αδειών για τουριστικές αναπτύξεις - ξενοδοχεία, καζίνο, γήπεδα γκολφ - και οι περαιτέρω διευκολύνσεις για απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής στην Κύπρο ή παραχώρηση της Κυπριακής υπηκοότητας σε δικαιούχους μη πολίτες της ΕΕ.
Εκτενή αναφορά έκανε και στην εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και στα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Όπως είπε, από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται 10 σχέδια με συνολικό κόστος €45 εκ. που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, με τον συνολικό αριθμό επωφελούμενων ανέργων να υπερβαίνει τις 12.000.
Πρόσθεσε επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων, με προϋπολογισμό €50 εκ., για παροχή στήριξης και κίνητρα σε νέους ηλικίας 15 ως 29.
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην υπεύθυνη, όπως είπε, παρουσία του Ελεύθερου Συνδικαλιστικού Κινήματος στην μεγάλη πρόκληση που περνά ο τόπος, μακριά από λαϊκισμούς, εύηχα συνθήματα και στείρες αρνήσεις.
Μίλησε για τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει η ΣΕΚ στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε προς τούτο τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας.
Σταθερός στόχος, είπε, παραμένει ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου, σε μια ευημερούσα ευρωπαϊκή κοινωνία για όλους τους πολίτες της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.
Απο την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως εξέφρασε την ετοιμότητα της συντεχνίας να συμβάλλει ενεργά στην τιτάνια προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας, κοινωνική ανασυγκρότηση και εξασφάλιση συνθηκών ευημερίας για το σύνολου του λαού.
Παράλληλα, είπε ότι η ΣΕΚ, πιστή στο όραμα και τις αξίες των ιδρυτών της, συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα για τιμωρία των ενόχων και συνενόχων της σημερινής οικονομικής τραγωδίας.
«Την τελευταία τριετία, η Κύπρος είναι μέγα θύμα των οικονομικών κερδοσκόπων και των πολιτικών καιροσκόπων οι οποίοι λεηλατώντας το δημόσιο πλούτο έσυραν τους εργαζόμενους και τα μη προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού στην ανέχεια και την φτωχοποίηση» είπε ο κ. Μωϋσέως.
Αναφέρθηκε εξάλλου στην εβδομηκονταετή πορεία από ιδρύσεως της συντεχνίας, την 29η Οκτωβρίου 1944, τη συμβολή της στους εθνικούς αγώνες, αλλά και στην συνεισφορά της στον αγώνα των εργαζομένων και στη λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων του κράτους, μετά την ανεξαρτησία.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι η συνεισφορά της συντεχνίας στην ανασύνταξη του κράτους μετά την τουρκική εισβολή του 1974 αναγνωρίσθηκε από όλους ανεξαιρέτως τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στήριξη της ΣΕΚ προς τον Γλαύκο Κληρίδη για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά και προς τον Τάσο Παπαδόπουλου για την εισδοχή στην Ευρωζώνη.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Αναπληρωτής ΓΓ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) Πάτρικ Ίτσερ, ενώ προβλήθηκε και ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια ζωής της ΣΕΚ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ